Brasilia käynnistää 5,6 miljardin euron laajakaistaohjelman

Hallitus julkisti vientiä tukevia toimenpiteitä. Teollisuustuotannon kasvussa paras tulos 20 vuoteen ensimmäisellä neljänneksellä. Tuotanto on jo lähes kriisiä edeltäneellä tasolla. Brasilia julkaisi kansallisen laajakaistaohjelman. FIFAlta terävää kritiikkiä MM-jalkapallovalmisteluista. Aiheet esillä Brasilian suurlähetystön viikkokatsauksessa 1. - 7. toukokuuta.

Hallitus julkisti vientiä tukevia toimenpiteitä

Hallitus julkaisi 5. toukokuuta joukon toimia, joilla on tarkoitus tukea Brasilian vientiä. Niistä tärkeimpiä on ulkomaankauppaan keskittyvän EXIM Brasil –pankin perustaminen. Uusi pankki on kansallisen kehityspankin (BNDES) tytäryhtiö, ja se aloittaa toimintansa elokuussa.

Pankki perii BNDES:in kaikki ulkomaankauppaan liittyvät toiminnot, joiden arvo on tällä hetkellä noin 13 miljardia dollaria, minkä lisäksi noin 20 miljardin dollarin arvosta uusia projekteja on tällä hetkellä tarkastelun alla.

Muita uudistuksia, joilla hallitus pyrkii auttamaan vientiyrityksiä, on esimerkiksi vientiyrityksille hyvitettävien verojen nopeampi palauttaminen yritysten käyttöön. Kun nykyisellään saattaa kestää jopa useita vuosia, ennen kuin yritykset saavat hyvitykset käyttöönsä, ne saavat uusien sääntöjen mukaan puolet palautuksista jo 30 päivän kuluessa.

Teollisuusliitot olivat kuitenkin pettyneitä hallituksen esitykseen. Vaikka se oli niiden mielestä oikeansuuntainen, paketin katsotaan jääneen puolitiehen. Teollisuuden edustajat ihmettelivät, miksi nopeutettu verojen hyvitys koskee vain puolta hyvityksistä ja toista puolta joutuu jatkossakin odottamaan vuosia. Brasilian ulkomaankauppaliiton mielestä paketissa ei ollut myöskään mitään, mikä auttaisi Brasilian viennin todelliseen ongelmaan: maan valuutan realin liialliseen vahvistumiseen.

Teollisuustuotanto palannut lähes kriisiä edeltäneelle tasolle

Brasilian teollisuustuotanto on elpynyt voimakkaasti, ja se on saavuttanut jo lähes kriisiä edeltäneen tasonsa. Maaliskuussa teollisuustuotanto kasvoi 2,8 prosenttia helmikuusta ja peräti 19,7 prosenttia vuotta aiemmasta. Näin ensimmäisen vuosineljänneksen kasvuksi muodostui 18,1 prosenttia vuotta aiemmasta, mikä on paras tulos 20 vuoteen.Maaliskuun tuotanto oli enää 0,1 prosenttia kriisiä edeltäneen syyskuun 2008 ennätystason alapuolella.

Maaliskuun odotuksia vahvemmat tuotantoluvut vahvistavat ennestään odotuksia maan talouden yli 6 prosentin kasvusta tänä vuonna. Myös valtiovarainministeriö on nostamassa kasvuennustettaan nykyisestä 5,2 prosentista 5,5-6,5 prosentin väliin. Kovimmissa ennusteissa maalle povataan jopa 7 prosentin kasvua täksi vuodeksi, mitä valtiovarainministeri Guido Mantega pitää kuitenkin epätodennäköisenä.

Hallitus julkaisi kansallisen laajakaistaohjelman

Brasilia julkaisi 5. toukokuuta kansallisen laajakaistaohjelman, jonka arvo on lähes 13,3 miljardia realia eli noin 5,6 miljardia euroa. Ohjelman tavoitteena on saattaa laajakaista myös alempien tuloluokkien ulottuville ja kolminkertaistaa laajakaistatalouksien määrä nykyisestä 11,9 miljoonasta reiluun 35 miljoonaan vuoteen 2014 mennessä.

Tavoitteeseen pääsemiseksi hallitus on asettanut liittymien kattohinnaksi 35 realia eli noin 15 euroa kuukaudessa, jolla pitäisi saada käyttöönsä liittymä, jonka nopeus on 512-784 kbps. Liittymien vaatimaton nopeus on saanut osakseen runsaasti kritiikkiä, sillä sen ei katsota mahdollistavan kovinkaan laadukkaan sisällön hyödyntämistä. Ovatpa jotkut jopa kyseenalaistaneet, voidaanko ylipäätänsä puhua laajakaistaliittymistä, jos niiden nopeudet jäävät alle 1 mbps.

Vanha kansallinen puhelinyhtiö Telebrás elvytetään hallinnoimaan ohjelmaa. Yhtiön puhelinverkko yksityistettiin 1998, minkä jälkeen se on esiintynyt vain paperilla.

FIFA kritisoi voimakkaasti Brasiliaa

Jalkapallon vuoden 2014 MM-kisojen isäntämaa Brasilia sai osakseen harvinaisen vahvaa kritiikkiä kansainväliseltä jalkapalloliitolta FIFA:lta. Järjestön pääsihteeri Jerome Valcke kritisoi kisojen järjestelyiden olevan lukuisien stadionien osalta jo nyt pahasti jäljessä aikataulusta. Vaikka seuraavat jalkapallon MM-kisat alkavat reilun kuukauden kuluttua Etelä-Afrikassa, on FIFA alkanut huolestuneena seurata Brasilian järjestelyiden hitautta.

FIFA odottaa Brasilian saavan kaikkien kisoihin valittujen 12 stadionin rakennus- ja kunnostustyöt valmiiksi 2012 loppuun mennessä, puolitoista vuotta ennen MM-kisoja ja puolivuotta ennen MM-kisojen ”esiturnausta”, maanosien mestareiden turnausta (Confederations Cup).

FIFA on huolissaan ennen kaikkea Brasilian tarjoamista ”tekosyistä” viivästyksille, kuten vaalivuoden aiheuttamista viivästyksistä. FIFA aloitti 5. toukokuuta Brasilian kisastadioneiden tarkastukset.