Brasilia: G8:n valta vähenee, BRIC-maiden kasvaa

BRIC on Brasilian ulkoministerin mielestä maailmantalouden uusi "huippubändi". Brasilian presidentti uskoo maansa selättäneen talouskriisin ja pääsevän kasvuun kiinni. Optimismi näkyy myös hallituksen kannatusluvuissa. Aiheet esillä Suomen Brasilian suurlähetystön talousuutiskatsauksessa 13. - 19. kesäkuuta.

BRIC-maiden johtajat kokoontuivat Venäjällä
 

Ensimmäistä kertaa omaan huippukokoukseensa kokoontuneet BRIC-maiden (Brasilia, Venäjä, Intia ja Kiina) johtajat tapasivat Venäjän Jaketerinburgissa 16. kesäkuuta. Paljon ennakko-odotuksia aiheuttanut tapaaminen päättyi ilman järisyttäviä kansainvälisen järjestelmän muutossuunnitelmia.
Kokouksen loppuasiakirja vaatii muun muassa vakaampaa kansainvälistä rahajärjestelmää sekä nousevien talousmaiden suurempaa valtaa kansainvälisissä rahoitusinstituutioissa.

 

Kuva: Fredrik Boëthius Brasilia katsoo, että BRIC-maat ovat tulleet uudeksi valtakeskittymäksi maailmantaloudessa ja -politiikassa. Kuva maan pääkaupungista, Fredrik Boëthius.

Brasilian ulkoministeri Celso Amorim kutsui BRIC-maiden johtajia "New Kids on the Block"- nimellä vanhan huippubändin mukaisesti. Amorim arvioi G-8 ryhmän vaikutusvallan maailman taloudellisen ja poliittisen keskiön suunnannäyttäjänä vähentyvän, etenkin jos BRIC-maat eivät pääse liittymään siihen mukaan. Amorim sanoi, etteivät maailman seitsemän rikkainta maata voi määrätä koko maailman sääntöjä, ja painotti G20-ryhmän roolia kansainvälisessä politiikassa.

Lula uskoo pahimman vaiheen talouskriisissä olevan ohi

Brasilian presidentti Lula uskoo maansa selättäneen talouskriisin pahimman vaiheen ja olevan matkalla viime vuosien positiivisiin kasvulukuihin. Lula totesi Brasilian taloudessa näkyvän merkkejä toipumisesta joista kertovat mm. julkiset investoinnit ja ulkomaisen pääoman sisäänvirtaus. Lulan optimistiset kommentit ovat jatkoa viime viikon hallituksen ja markkinoiden tyytyväisyyteen talouslukujen oltua pelättyä paremmat.

Brasilia on nyt virallisesti taantumassa sillä sen BKT on pudonnut kaksi peräkkäistä neljäsosavuotta. Lula totesi olleensa tilanteesta pahoillaan, mutta muistutti miten rikkaimmissa maissa kriisin seuraukset ovat olleet paljon ankarammat.

Lulan hallinnon kannatus myötätuulessa

Brasilian mielipide- ja tilastojen tutkimuslaitos IBOPE:n touko-kesäkuussa tekemän kyselyn mukaan Lulan hallinto on kasvattanut suosiotaan maaliskuun 2009 talouskriisin negatiivisten seurauksien aiheuttaman notkahduksen jälkeen. Hallituksen kannatus laski reippaasti joulukuun 73 prosentista maaliskuun 64 prosenttiin, mutta nousi kesäkuussa taas 68 prosenttiin. Huolimatta poliittisista myrskyistä ja vellonneista korruptiosyytöksistä presidentti Lula ja hänen hallintonsa saavat vuonna 2009 hyviä kannatuslukuja. Lukuja tukevat Datafolhan ja Sensus- laitosten aikaisemmin julkaisemat tulokset.

Vuoden 2010 presidentinvaalien ehdokkaista parhaimmissa asemissa on São Paulon kuvernööri José Serra (PSDB) jonka tuntee äänestäjistä 31 prosenttia. Toiseksi tunnetuin ehdokas on vasemmistopuolueen (PSB) Ciro Gomes jonka tuntee 13 prosenttia. Kolmantena tunnettavuuslistalla on Lulan suosikkiehdokas työväenpuolueen (PT) Dilma Rousseff, joka on tuttu 9 prosentille äänestäjistä.