Boko Haram terrorisoi Nigeriaa

Boko Haramia on vaikea voittaa sotilaallisesti. Pohjois- ja Koillis-Nigerian köyhien alueiden kehittäminen tukisi terrorismin vastaista taistelua, kirjoittaa Suomen Nigerian-suurlähetystössä työskentelevä Markku Laamanen.

270 koulutytön kidnappaus huhtikuussa 2014 toi terroristijärjestö Boko Haramin maailman tietoisuuteen. Julkisuutta vielä tehosti tapahtuman jälkeen julkaistu video, jossa johtaja Abubakar Shekau kertoo, mitä tytöille tulee tapahtumaan: myydään orjiksi, otetaan vaimoiksi ja niin edelleen.

Boko Haramin tyypillisessä iskussa kylään ajaa parikymmentä avolava-autoa ja moottoripyörää mukanaan kymmeniä hyökkääjiä, jotka välittömästi alkavat ampua kaikkia kyläläisiä samalla, kun heittelevät molotovin cocktaileita rakennuksiin, usein ensimmäiseksi kirkkoihin, moskeijoihin ja kouluihin.

Kuva: Mikko Oksanen

Pakoon pyrkiviä kyläläisiä jahdataan ja heidät tapetaan usein raakalaismaisesti viidakkoveitsillä. Ketään ei säästetä, ei lapsia, ei vanhuksia.

Hyökkääjät ottavat usein mukaansa nuoria naisia ja elintarvikkeita. Sitten hyökkääjät poistuvat tukialueilleen.

Hyökkäys Chibokin kaupunkiin huhtikuussa 2014 kohdistui suoraan tyttökouluun, jossa oli meneillään tenttikausi ja kaikki oppilaat paikalla. Aiemmat hyökkäykset Chibokiin olivat kohdistuneet moskeijoihin ja hallintorakennuksiin.

Kidnappaus oli tarkoin suunniteltu ja massiivinen. Pari vartiossa ollutta sotilasta vaiennettiin ja kuorma-autot olivat valmiina kuljettamaan tytöt pois. Kuljetuksen aikana noin 40 tytön onnistui paeta ja palata useiden päivien kuluttua koteihinsa.

Edelleen noin 230 tyttöä on kadoksissa. Eräiden tietojen mukaan lentotiedustelu on havainnut heinäkuun lopussa kaksi tyttöryhmää, 30–40 henkeä molemmissa, pohjoiseen Chibokista. Myöhemmin ryhmiä ei ole enää nähty.

On luultavaa, että tyttöjä pidetään panttivankeina mahdollisia vaihtokauppoja varten.

Yhä vaarallisempi järjestö

Boko Haramin perusti Muhammed Yusuf, kiihkoislamisti, vuonna 2002 Koillis-Nigeriassa. Boko Haram tarkoittaa lyhyesti ”ei länsimaiselle opetukselle”.

Ensimmäiset toimintavuotensa järjestö toimi löyhässä yhteistyössä toisen Nigerian pohjoisilla alueilla toimineen (tai toimivan) terroristijärjestö Ansarun kanssa. Ansarun toimintamalli perustuu ulkomaalaisten kidnappauksiin ja rahoitus lunnaisiin.

Vuonna 2009 Nigerian armeijan onnistui surmata Muhammed Yusuf, jonka jälkeen päälliköksi nousi maaninen Abubakar Shekau. Hänen aikanaan Boko Haram muutti toimintatapojaan ja on muuttunut yhä vaarallisemmaksi ja laajentanut toiminta-aluettaan pääkaupungista Abujasta pohjoiseen ja itään.

Boko Haramin arvellaan myös saaneen koulutusta sekä Al-Qaidalta että Somalian Al-Shabaabilta.

Boko Haramin toiminta perustuu raakaan väkivaltaan, joka kohdistuu pääosin siviiliväestöön kolmessa Koillis-Nigerian osavaltiossa Bornossa, Yobessa ja Adamawassa. Nigerian presidentti Jonathan julisti niihin keväällä 2013 poikkeustilan, joka on edelleen voimassa.

Kevään iskuissa kuollut yli sata

Boko Haram ei terrorisoi ainoastaan maaseudun siviiliväestöä. Se myös oli Abujassa sijainneeseen YK-keskukseen kohdistuneen hyökkäyksen takana vuonna 2011. Iskussa kuoli ja haavoittui runsaasti YK:n henkilökuntaa ja rakennus tuhoutui niin pahasti, ettei sitä vieläkään ole saatu korjattua.

Tätä seurasi Abujassa pommi-isku pääpoliisiasemalle. Vuoden 2014 huhtikuussa Boko Haram iski kahdesti Abujassa, linja-autoasemalle ja läheiselle moottoritien tarkastuspisteelle ja kuukautta myöhemmin ostoskeskukseen lähellä kaupungin keskustaa.

Kolmessa kevään iskussa kuoli yli sata ihmistä. Tämän jälkeen poliisi ja armeija on tehostanut pääkaupungin turvallisuusvartiointia ja estänyt useita pommi-iskuja. Muun muassa suositulle vihannestorille kätketty pommi pystyttiin purkamaan ajoissa.

Pohjoisessa Boko Haram on myös ottanut mittaa Nigerian armeijasta. Vuoden 2013 lopulla se hyökkäsi Bornon pääkaupungin Maidugurin lentokentälle ja tuhosi helikoptereita.

Armeijan leireihin, tukikohtiin ja saattueisiin kohdistuvat hyökkäykset ovat tavallisia. Viime kuukausien taisteluissa Boko Haram on katkaisemalla tärkeitä siltoja onnistunut muodostamaan laajan alueen, johon se on perustanut oman hallintonsa.

Nigerian armeijan vastatoimet ovat hitaita eivätkä useinkaan kovin tehokkaita.

Ramadanin aikana Boko Haram otti käyttöön itsemurhapommittajat, joista ainakin kolme oli nuoria naisia. Samaan ramadanin lopun hyökkäysten sarjaan kuuluu myös Kano-Kadunan alueella kaksi murhayritystä, joiden kohteina olivat eräs maan tunnetuimpia imaameita, sheikki Bauchi, sekä pääoppositiopuolueen APC:n eräs johtohahmoista kenraali Buhari.

Molemmissa iskuissa kuoli runsaasti sivullisia.

Ei yhteiskuntarauhaa ilman kehitystä

Boko Haram on edelleen Nigerian sisäinen ongelma, vaikka järjestö operoi ainakin Kamerunin pohjoisosissa, Tšad-järven alueella ja Nigerin raja-alueilla.

Kuluvan vuoden aikana Pariisissa ja Lontoossa järjestettiin kokoukset, joihin osallistuivat myös kaikki Nigerian naapurimaat isäntinä Yhdysvallat, Iso-Britannia ja Ranska, mukana myös EU ja YK.

Kokousten tavoitteena oli yhdistää alueen voimat taistelussa Boko Haramia vastaan. Isäntämaat lupasivat muun muassa koulutusta Nigerian armeijalle sekä tiedusteluyhteistyötä alueen valtioiden kanssa.

Kuitenkin menneet 12 vuotta ovat osoittaneet, ettei sotilaallinen voitto Boko Haramista ole helppo tie. Toistaiseksi Boko Haram on kieltäytynyt rauhanneuvotteluista Nigerian hallituksen kanssa.

Laaja ohjelma Pohjois- ja Koillis-Nigerian köyhien alueiden kehittämiseksi, mukaan lukien työllisyys-, koulutus- ja tasa-arvokysymykset, on tarpeen ja samalla tukisi yhteiskunnallisen kehityksen myötä terrorismin vastaista taistelua.

Boko Haramin agenda on yksiselitteinen: yhteiskuntarauhan raunioittaminen ja vallan saaminen käyttäen äärimmäistä väkivaltaa. 

Markku Laamanen
Suomen suurlähetystö, Abuja

                       

turvallisuus