Bisnestä ja kulttuuria USA:n luoteiskulmassa Washington Statessa

Suurlähettiläs Ritva Koukku-Ronde ja pääkonsuli Juha Markkanen vierailivat Washington osavaltiossa Seattlessa, Redmondissa ja osavaltion pääkaupungissa Olympiassa 11.–12.3.2015.

Team Finland -matka käsitti paitsi keskustelut osavaltion johdon kanssa, myös tapaamiset Microsoftin, Pacific Northwest Economic Regionin, Seattlen Cleantech Alliancen ja Vaisalan edustajien kanssa. Vierailun fokuksena olivat mm. TTIP, Team Finland -promootio suomalaisyrityksille, arktinen yhteistyö ja investointien edistäminen.

Kulttuuriin liittyvän Suomi-promootion saralla matka käsitti mm. Finland: Designed Environments -näyttelyn avajaiset Nordic Heritage Museum'ssa ja Seattlen Symphonyn Orchestran Sibelius-viikon avauskonsertin.

Juha Markkanen, Jay Inslee ja Ritva Koukku-Ronde

Suurlähettiläs Ritva Koukku-Ronde ja pääkonsuli Juha Markkanen vierailivat USA:n luoteisnurkassa Washingtonin osavaltiossa 11.–12. maaliskuuta 2015. Vierailu käsitti niin poliittisen vaikuttamisen kuin kaupallis-taloudellisen Team Finland-työn ml. investointien edistäminen.

Matkan vierailukohteina olivat osavaltion suurin kaupunki ja selvästi tärkein bisneskeskus Seattle, noin tunnin matkan päässä Seattlesta oleva pieni osavaltion pääkaupunki Olympia sekä näiden välissä sijaitseva Redmond, jossa on mm. Microsoftin pääkonttori.

Seattle on useiden globaalien amerikkalaisten suuryritysten tyyssija (mm. Amazon ja Starbucks). Myös lentokoneyhtiö Boeingin suurimmat tehtaat sijaitsevat Seattlessa.

Suomalaisen viennin edistämistä

Vierailun yksi pääkohde oli tapaaminen ja keskustelut osavaltion kuvernöörin (Jay Inslee, dem.) kanssa. Keskusteluissa käytiin läpi mm. Suomen koulutussektoria, joka on osaltaan Suomen innovaatioiden ja hyvän R&D-menestyksen taustalla  sekä Suomen kehittyvää start up -sektoria, ml. Slush-tapahtuma. Lisäksi tapaamisessa keskusteltiin Suomen cleantech-sektorista sekä EU:n ja USA:n TTIP-sopimuksen päälinjoista.

Lisäksi tapaamisessa nostettiin esille mm.  Suomen tulevan Arktisen Neuvoston puheenjohtajuus (2017–2019) ja jatkumon USA:n omalle, pian alkavalle kaksivuotiselle puheenjohtajuudelle ja esiteltiin Suomen merkittävää arktista osaamista monellakin eri sektorilla.

Visiitti jatkui Seattlessa toimipaikkaansa pitävän, vuonna 2009 perustetun USA:n ja Kanadan ns. arktisen lähialueyhteistyön toimiston PNWER (Pacific Northwest Economic Region) kanssa. PNWER, joka on itse asiassa koko Pohjois-Amerikan suurin public-private partnership, käsittää toimialueenaan USA:n viisi luoteiskulman osavaltiota (Alaska, Washington, Idaho, Montana ja Oregon) sekä Kanadan lounaiskulman viisi territoriota (Alberta, British Columbia, Saskatchewan ja Yukon).

PNWER:in toiminnan taustalla on esim., että molemmissa maissa pohjoiset alueet ovat alikehittyneitä esim. satamien ja laajemminkin infrastruktuurin osalta. Taustalla PNWER:in tarpeeseen on myös se, että USA:ssa yleisemmin vain Alaska tunnustetaan arktiseksi alueeksi. Tapaamisessa keskusteltiin mm. Suomen arktisesta politiikasta ja Suomen arktisesta osaamisesta ja kokemuksesta (ml. jäänmurtajat).

Vierailun toisena päivänä delegaatio tapasi Microsoftin edustajia Redmondissa. Isännät valottivat yhtiön tämänhetkistä toimintaa Suomessa. Microsoft työllistää noin 3.500 henkilöä Espoossa, Salossa ja Tampereella. Henkilöstön määrillä tehdyssä globaalissa vertailussa Suomi on Microsoftille jopa neljänneksi tärkein maa.

Vaisala on aivan hiljattain, parisen kuukautta sitten, etabloitunut Seattleen. Yhtiö työllistää Seattlessa noin 45 ihmistä ja fokuksena on nimenomaan uusiutuva energia, jolla on selkeä linkki yhtiön perustoimintaan eli sään analysointiin liittyviin tuotteisiin.

Uusiutuvan energian tuotannossa nimenomaan riskien hallinta on keskeistä ja tässä Vaisala energy voi auttaa yrityksiä. Tässä Vaisalan toimitiloissa olleessa tapaamisessa oli mukana myös osavaltiossa toimivan CleanTech Alliance, joka on itsenäinen, voittoa tuottamaton NGO. Organisaatio pyrkii auttamaan cleantech-sektorin yrityksiä kasvamaan.

Alliancella on nyt noin 300 jäsenyritystä ja kiinnostus cleantechiin on Washingtonin osavaltiossakin hyvin merkittävässä kasvussa. Keskusteluissa oli esillä konkreettisen yhteistyön lisäämisen mahdollisuudet cleantch-alalla suomalaisyritysten ja Seattlen alueen cleantech-firmojen välillä.

Kulttuuria kuitenkaan unohtamatta 

Kulttuuripromootion saralla matka käsitti Finland: Designed Environments -näyttelyn Nordic Heritage Museum'ssa. Lisäksi Seattlen sinfoniaorkesteri konsertoi kaikki Jean Sibeliuksen sinfoniat ns. Sibelius-viikkojen tiimoilta. Tämän konserttisarjan avauskonsertti pidettiin 12.3. kaupungin upeassa ”Benaroya Hall” konserttitalossa.

Tämä konserttisarja on tärkein Sibeliuksen 150-juhlavuoden tapahtuma, jota USA:ssa toimiva Finlandia Foundation tukee.  Vierailukohteena oli myös 12.3. Redmondissa toimiva Suomi-koulu. Poikkeuksellisen suuri ulkosuomalaisten lapsia opettava ns. Suomi-koulu täyttää tulevana syksynä jo 20 vuotta. Koulua käy jopa noin satakunta oppilasta.

Suomi-koululla on tärkeä sosiaalinen funktio alueella asuvien suomalaisten yhtenä kokoontumispaikkana. Koulun johtaja Airi Suomalainen on tehnyt ansiokasta työtä laajemminkin Yhdysvalloissa toimivien muiden Suomi-koulujen yhteistyön lisäämisessä mm. kehittäen opettajien vertaistukea.  

Tapaamisessa paikallisten kunniakonsuleiden Matti Suokon ja Kristiina Hiukan kanssa.

Luoteisen USA:n mahdollisuudet

Suomea tunnetaan varsin hyvin etenkin Seattlen alueella ja potentiaalia monenlaiseen yhteistyöhön Washingtonin osavaltion alueelta löytyy. Suomen puolesta toimivat kunniakonsuli, Matti Suokko ja kunniavarakonsuli Kristiina Hiukka.

Seattle on eteenpäinkatsova, kasvava ja kehittyvä kaupunki sekä valtion selvästi tärkein taloudellinen hub. Alueella on myös vanhastaan varsin paljon Suomi-taustaisia amerikansuomalaisia.

Washingtonin osavaltio on kiistatta Suomelle yksi läntisen USA:n ns. tärkeitä osavaltioita, jossa Microsoftin läsnäolo luo oman hyvin merkittävän lisänsä paitsi Seattlen alueen, mutta myös koko osavaltion kehitykseen.  

Juha Markkanen