Avustusjärjestö taas terrori-iskun kohteena Pakistanissa

Kansainväliset avustusjärjestöt olivat taas iskun kohteena Pakistanissa, kun World Visionin toimistoon tehdyssä iskussa Luoteismaakunnassa kuoli kuusi ihmistä. World Vision päätti lopettaa toimintansa Pakistanissa. Jo aiemmin YK on supistanut toimintaansa eri puolilla maata.

Kansainväliset avustusjärjestöt olivat taas iskun kohteena Pakistanissa, kun aseistetut terroristit hyökkäsivät keskiviikkona 10. maaliskuuta amerikkalaisen World Visionin toimistoon Mansheran alueella Luoteismaakunnassa. Terroristit hyökkäsivät toimistoon ja teloittivat kuusi pakistanilaisista avustustyöntekijää ja räjäyttivät lähtiessään rakennuksen. Iskussa loukkaantui liki kymmenen ihmistä. 

Mansheran iskusta epäillään Pakistanin Tehrik-e-Talebania, joka on aiemminkin kohdistanut terroritekojaan nimenomaan kansainvälisiä kansalaisjärjestöjä vastaan.

Kristillisperustainen World Vision on toiminut Luoteismaakunnassa vuoden 2005 tuhoisan maanjäristyksen jälkeen. Tuolloin Luoteismaakunnassa ja Pakistanin hallinnoimassa Kashmirissa kuoli yli 75 000 ihmistä ja 3,5 miljoonaa ihmistä jäi kodittomaksi.

Alueiden jälleenrakennus on edelleen kesken, ja muun muassa Aasian kehityspankki on rahoittanut satojen koulujen ja kymmenien sairaaloiden rakentamista. Suomi on tukenut Aasian kehityspankin hanketta kymmenellä miljoonalla eurolla.

Hyökkäys tapahtui Oghin taajamassa, joka sijaitsee noin 80 kilometrin päässä Islamabadista. World Vision ilmoitti, että se lopettaa toimintansa Pakistanissa. World Visionin palveluksessa Pakistanissa on ollut kaikkiaan 300 ihmistä. YK on jo aiemmin vetänyt lähes kaikki kansainväliset työntekijänsä Luoteismaakunnasta ja heimoalueilta.

Yhä useampi terrori-iskun
uhri on siviili

Tehrik-e-Taleban on toistuvasti uhannut kansainvälisiä avustusjärjestöjä. Erityisenä kohteena ovat olleet järjestöt, joiden työntekijöinä on naisia tai joiden avustushankkeet kohdistuvat naisiin. Muun muassa tyttökoulut ovat olleet tuhon kohteina.

Islamabad, kuva: Documentally, Flickr/Creative Commons Terrori-iskujen vaatimien kuolonuhrien määrä on kasvanut rajusti Pakistanissa. Yhä useampi uhri on siviili. Kuva: Documentally, Flickr/Creative Commons.

Lokakuussa 2009 itsemurhaterroristi onnistui pääsemään Maailman ruokaohjelman WFP:n päämajaan Islamabadissa. Räjähdyksessä kuoli viisi ihmistä. 

Keskiviikon kaltainen hyökkäys tehtiin kaksi vuotta sitten helmikuussa 2008 brittiläisen Plan Internationalin toimistoon samaisessa Mansheran piirikunnassa. Iskussa kuoli neljä pakistanilaista avustustyöntekijää. Pakistanissa 14 vuotta työskennellyt Plan lopetti tuolloin toimintansa Luoteismaakunnassa.

Vaikka Pakistanin armeija teki keväällä mittavan operaation terroristien ajamiseksi Mansheran naapurista Swatista ja Bunerista, tietojen mukaan uusia terroristipesäkkeitä on syntynyt läheisen Shanglan piirikunnan alueelle.

 Luoteismaakunnan turvallisuusviranomaisten mukaan terrori-iskujen vaatimien kuolonuhrien määrä on kasvanut reilusti. Vuonna 2007 kaikkiaan 793 ihmistä kuoli erilaisissa terrori-iskuissa. Heistä suurin osa, eli 540, oli poliiseja, sotilaita ja muita turvallisuusviranomaisia. Vuonna 2008 luku nousi 930:een, mutta enemmistö oli edelleen turvallisjoukkojen edustajia.

Viime vuonna eli 2009 Luoteismaakunnan terrori-iskuissa menetti henkensä 1 388 ihmistä, ja suuntaus kääntyi niin, että suurin osa uhreista oli siviilejä, eli 742.

Tässä palvelussa myös

turvallisuus