Arktisen alueen konferenssissa käsiteltiin pohjoisemmaksi siirtyvää liiketoimintaa

Arktisen alueen konferenssissa käsiteltiin pohjoisemmaksi siirtyvää liiketoimintaa

Merkittävä arktisen alueen politiikka-, tiede- ja bisneskonferenssi Arctic Frontiers järjestettiin Tromssassa 20.–25.1. Konferenssissa käsiteltiin muun muassa Kiinan ja Etelä-Korean hakemuksia Arktisen neuvoston pysyviksi tarkkailijoiksi. Puheenaiheena oli myös Norjan ja Islannin huoli yhä pohjoisemmaksi liikkuvista kalakannoista.

Huippuvuorten kansainvälisoikeudellinen asema nousee ajankohtaiseksi öljyn- ja kaasunetsinnän siirtyessä kohti pohjoista. Huippuvuorisopimuksen verotuspykälät ovat asiantuntijan mukaan Norjalle isompi asia kuin syrjimättömyysperiaate.

Huippuvuorisopimuksen mukaan kaikki sopimuksen allekirjoittajamaat saavat harjoittaa liiketoimintaa Huippuvuorilla. Norja saa kerätä veroja Huippuvuorilla tapahtuvasta toiminnasta, mutta vain rahoittaakseen alueen hallintoa.

Ruotsi toimii Arktisen Neuvoston puheenjohtajana vuosina 2012–2013. Seuraavaksi puheenjohtajuusvuoron saa Kanada. Kanadan terveysministeri Aglukkaq kertoi Tromssan konferenssissa, että Kanada tulee kiinnittämään puheenjohtajuuskaudellaan erityistä huomiota alkuperäiskansoihin.

Konferenssissa rikottiin kävijäennätys. Oulun seutu oli seminaarissa hyvin edustettu, mutta muuten konferenssin järjestäjät ja Suomen Norjan-suurlähetystö toivovat ensi vuodeksi vielä laajempaa osallistumista suomalaisten taholta. Suomen Norjan suurlähettiläs Maimo Henriksson puhui konferenssissa.