Arizona tarjoaa sekä bisnes- että tutkimusyhteistyön mahdollisuuksia 

 

Arizonan talous on palaamassa hyvälle kasvu-uralle ja osavaltion päättäjät sekä suurimman USA-yliopiston (Arizona State University) johto haluavat kansainvälistää ja kehittää osavaltiota. Arizona on erityisen kiinnostava terveyden ja hyvinvoinnin saralla. Cleantech on toinen merkittävä kasvuala, jossa Arizonan erityisvahvuus on aurinkoenergia.

 

Mikä Arizona?

Arizonan osavaltio on Suomeen verrattuna väestöllisesti (noin 6,1 milj. asukasta) ja BKT:lla (noin 261,9 mrd. USD) mitattuna pitkälti samaa kokoluokkaa. Tästä huolimatta erityisesti sääolosuhteet ovat päinvastaiset ja kulttuurissakin on eroavaisuuksia. Kesät ovat Arizonassa erittäin kuumia ja talvet lämpimiä, jonka johdosta esim. Kanadasta matkustaa Arizonaan talvea pakoon jopa noin puoli miljoonaa kanadalaista. Kulttuurissa ja esimerkiksi bisneksen toimintatavoissa Arizona edustaa normaaleja amerikkalaistapoja eli bisneksenteko on suoraviivaista, ratkaisuja hakevaa, jatkuvaa keskinäistä ja pitkäjänteistä viestintää ja mm. paikallista läsnäoloa vaativaa.

Arizona koki kovia vuoden 2008 taloudellisen taantuman seurauksena. Tämän vuoksi niin Phoenix, osavaltion pääkaupunki kuin koko osavaltiokin ovat panostaneet paljon talouden elvyttämiseen. Viimeisimpien arvioiden mukaan osavaltion talous on palaamassa kriisiä edeltäneelle uralle hyvää vauhtia, kuitenkin sen arvioidaan kestävän vielä muutaman vuoden.

Arizonan pääkaupunki, suurin kaupunki ja samalla koko Yhdysvaltain 6. suurin kaupunki on Phoenix. Siellä on asukkaita 1,48 miljoonaa. Phoenix panostaa erityisen vahvasti tällä hetkellä kansainväliseen kauppaan. Kaupungin lentokenttä Phoenixin Sky Harbour on yksi maan vilkkaimmista ja sen kautta kulkee jopa noin 40 miljoonaa matkustajaa vuosittain.

Keskeisimpiä mahdollisuuksia osavaltiossa on ainakin seuraavilla toimialoilla:

  1. Bioteknologia ja terveydenhuolto: Yksi maan kiinnostavimmista ja nopeimmin kasvavista bioteknologiahubeista toimii juuri Arizonan pääkaupungissa Phoenixissä sekä siihen kiinni kasvaneessa Scottsdalen kaupungissa.
  2. Cleantech / uusiutuva energia: Arizona on USA:n ykkönen aurinkoenergiassa per capita ja se sijoittaa uusiutuvaan energiaan vuosittain 70 milj. USD erilaisten verohelpotusten kautta 2019 saakka
  3. Ilmailu- ja puolustusteollisuus: Arizonassa on yli 1200 ilmailualan ja puolustusteollisuuden yritystä.
  4. Huipputeknologia (valmistava teollisuus) erityissektorina optiikka / fotoniikka: Alan huippuyrityksistä mm. Intelillä, Microchipillä ja Honeywellillä on tehtaat Arizonassa. Osavaltio on yksi USA:n keskeisimmistä fotoniikan keskuksista.
  5. Kehittyneet palvelut: Arizona on ilmastollisesti yksi vakaimpia osavaltioita ja esim. siksi siellä sijaitsee yli 50 palvelinkeskusta.

Terveyden ja bioteknologian huippukeskittymä

Arizona on jo nyt hyvin mielenkiintoinen kohde terveyden ja hyvinvoinnin saralla mutta on kehittymässä kiinnostavammaksi. Yksi maailman johtavista terveydenhuollon tutkimuksen, koulutuksen ja käytännön työn yksiköistä sijaitsee Phoenixin ja Scottsdalen alueella. Tämän Mayo Clinicin yksi kolmesta suuremmasta kampuksesta on merkittävä tekijä alueen kilpailukyvyn kannalta. Arizonassa se työllistää 300 lääkäriä sekä 4000 muuta henkilökuntaa ja palvelee vuosittain yli 100.000:tta potilasta.

Mayo Clinicin lisäksi osana USA:n suurinta yliopistoa Arizona State Universityä (84.000 opiskelijaa) toimii Biodesign Institute. Biodesign Institute keskittyy toiminnassaan kaupallistettavaan tutkimukseen terveydenhuollossa, kestävässä kehityksessä ja turvallisuudessa.

Phoenixin kaupungin omistama Biomedical Hub on yksi mielenkiintoisimmista tulevaisuuden projekteista ja kaupunki panostaakin juuri terveys/biosektorin kehitykseen. Noin 12 hehtaarin kampus koostuu kuudesta erillisestä rakennuksesta. Kampukselle on suunnitteilla ja rakenteilla myös lisää laajennuksia. Vuodesta 2002 alkaen projektiin on investoitu jo yli 520 milj. USD ja kaiken kaikkiaan kyse lienee uskomattomasta noin 2 miljardin USD:n kokonaisinvestoinnista.

Cleantech – aurinkopääkaupungin mahdollisuudet

Grand Canyon -osavaltio on kuuluisa auringosta. Osavaltiossa on tämän vuoksi huomattavasti tavanomaista enemmän potentiaalia aurinkoenergian saralla ja siellä on keskimäärin 300 aurinkoista päivää vuosittain. Arizona on itse asiassa kansallisesti toisena suurien aurinkoenergian tuotannossa ja sillä on myös USA:n suurin potentiaali hyödyntää auringosta saatavaa energiaa.

Arizonassa sähköautoja on katukuvassa Kaliforniaan verrattuna selvästi vähemmän. Samoin tuuli- tai vesienergiassa Arizona tuskin tulee olemaan lähitulevaisuudessa merkittävä tekijä. Merkille pantavaa on, että Arizonan osavaltion tarjoamat tuet mm. aurinkoenergiassa eivät erinäisten keskustelujen perusteella ole huippuosavaltioiden tasolla. Osavaltiossa investoitiin 88 miljoonaa USD cleantech-alan yrityksiin, joten kansallisella tasolla puhutaan pienistä summista. Mielenkiintoista on, että Arizonassa on Yhdysvaltain suurin ydinvoimala Palo Verde ja myös merkittävät hiilivarannot.

Los Angelesin pääkonsulaatti osallistui äskettäin VerdeXchange-nimiseen cleantech-konferenssiin, joka kokosi muutaman sata alueen keskeisintä toimijaa yhteen. Pääkonsuli Juha Markkanen toimi myös puhujana yhdessä konferenssin paneeleista Suomea ja maamme erinomaista cleantech-sektoria samalla markkinoiden. Tapahtumassa oli erityisen vahvasti esillä osavaltion vahvuus eli aurinkoenergia, mutta muitakin fokusalueita käsiteltiin. Liikenteen puolella keskusteltiin uusista valtateistä mutta vähemmän julkisesta liikenteestä, vaikka Phoenixissä toimiikin light rail / raitiovaunu, jota pyritään edelleen kehittämään. Kalifornian tapaan vesi ja sen vähyys ovat luonnollisesti ongelmakohtia aavikon ympäröimässä osavaltiossa.

Suomalaiset Arizonassa

Suomalaisyhteisö on Arizonassa pienehkö, mutta varsin aktiivinen ja se toivottaa uudet jäsenet lämpimästi tervetulleeksi. Suomen kunniakonsulina toimii Arizonassa suomalainen Gary Waissi, joka on professorina Arizona State Universityssä. Waissilla on myös oma, tekniikan alalla toimiva yritys. Suomalaisyrityksistä läsnä Arizonassa ovat mm. Kone, Nokia Siemens Networks, Recruitby, Konecranes, EV Group ja Vaisala.

Suomalainen bisnesyhteisö Arizonassa.

Osavaltiossa on selkeä päättäväisyys ja tavoitteellisuus kehittää ja kansainvälistää Arizonaa tämänhetkistä pidemmälle. Myös kiinnostus Suomea kohtaan on aitoa.

Juha Markkanen & Jussi Salonen