Argentiina nosti tullitariffeja Mercosurin ulkopuolelta tuleville tuotteille

Argentiina nosti tullitariffeja Mercosurin ulkopuolelta tuleville tuotteille

Argentiinan hallitus julkaisi tammikuun lopulla sadan tullinimikkeen listan, joiden tullitariffeja nostetaan WTO:n sallimaan maksimiin, 35 prosenttiin. Listalla on sekalainen joukko Mercosur-maiden ulkopuolelta tulevia tuotteita. Tullien korotuksia perustellaan suojautumisella Aasian tuonnin kasvulta sekä tarpeella tasoittaa kansainvälisen taloustilanteen aiheuttamaa kaupan epätasapainoa.

Vuoden 2011 joulukuussa Uruguayssa pidetyssä Mercosurin huippukokouksessa päätettiin antaa jäsenmaille mahdollisuus korottaa tullitariffeja kotimaisen teollisuuden suojaamiseksi. Tarkoituksena oli tasoittaa kansainvälisen taloustilanteen aiheuttamaa kaupan epätasapainoa ja suojautua Aasian (erityisesti Kiinan) suunnalta tulevan tuonnin hallitsemattomalta kasvulta.

Jokainen Mercosurin jäsenmaa (Argentiina, Brasilia, Paraguay, Uruguay, Venezuela) sai luvan nostaa korkeintaan sadan tullinimikkeen tuontitulleja Maailman kauppajärjestö WTO:n sallimaan 35 prosentin enimmäismäärään asti. Lupa sovittiin annettavaksi 12 kuukauden ajaksi, mutta se voitaisiin uusia tilanteen pysyessä muuttumattomana. Päätöksen takana olivat lähinnä Brasilia ja Argentiina. Se on voimassa vuoden 2014 loppuun asti.

Brasilia teki päätöksen sadan tullinimikkeen tuontitullin korottamisesta jo muutama kuukausi sitten, mutta Argentiina julkisti listan virallisessa lehdessään vasta 23.1.2013, yli vuosi Mercosur-päätöksen jälkeen. Mercosurin yhteinen tullimaksu on tähän asti ollut keskimäärin 13 prosenttia. Argentiinan julkaisemaan sadan tuotteen listaan sovelletaan WTO:n sallimaa 35 prosentin maksimitullia.

Kansallisen tuotannon tukemisen nimissä

Listalta löytyvät muun muassa tietokoneet, matkapuhelimet, työkalut, sylinteritilavuudeltaan 250–800 cm3:n moottoripyörät, eläinten rehut, kulkuvälineiden renkaat, tuulettimet, elintarvikkeet mm. kahvi, ruokaöljyt, säilykkeet ja alkoholittomat juomat, aurinkolasit, huonekalut, työkalut mm. porausvälineet, keramiikkatuotteet, kipsi ja sementti, musiikki-instrumentit, leikkikalut, kuntoilutarvikkeet, rullaluistimet, kulkuvälineiden renkaat, huonekalut, pyykinpesukoneet, sähköuunit, tuulettimet, kuumavesisäiliöt, hyönteismyrkyt, kynät ja hammasharjat.

Argentiinan tilastokeskuksen mukaan vuonna 2012 tuonti maahan laski seitsemän prosenttia edellisvuodesta. Yksi Argentiinan hallituksen päätavoitteista on ollut tukea ja kasvattaa kansallista tuotantoa, ja tätä tavoitetta on pönkitetty moninaisilla tuonnin rajoittamistoimilla. Tullitariffien korotus hidastanee tuontia entisestään.

Tullitariffit eivät ainoa kaupan este

Kauppataseen ylijäämä kasvoi viime vuonna 12,5 miljardiin US-dollariin, vaikka myös vienti supistui kolme prosenttia. Argentiinan kauppatilastojen mukaan Mercosur-maiden osuus oli 28 prosenttia niin Argentiinan viennistä kuin tuonnistakin. ASEAN-maiden osuus tuonnista oli 22 prosenttia ja viennistä 17 prosenttia. EU-maiden osuus viennistä oli 15 prosenttia ja tuonnista 18 prosenttia.

Viime vuonna toimeen pannut tuonnin rajoitukset ovat vaikuttaneet suhteellisesti vähiten juuri EU-maiden tuonnin volyymiin. Vaikka tullitariffien korotus nostaakin suoraan hintoja, se ei tule vaikuttamaan kaikkiin tuotteisiin yhtäläisesti.

Ensiarvioiden mukaan muut kaupan esteet kuten ei-automaattiset tuontilisenssit ja tuonnilta edellytetty etukäteislupa kuitenkin rajoittavat tuontia uusia tullitariffejakin tehokkaammin.

Katri Onniselkä, Seppo Tunturi