Argentiina helpottaa maahantuontia – luopuu byrokraattisesta tuontitodistusjärjestelmästä

Argentiinan uusi hallitus on ryhtynyt tuumasta toimeen maan ennen varsin mielivaltaisen protektionistisen kauppapolitiikan järkevöittämiseksi. Vuodenvaihteessa käytöstä poistuu tavaratuonnissa sovellettu ennakkorekisteröinti- ja ennakkohyväksyntäjärjestelmä (DJAI) ja tilalle tulevat pääasiassa automaattiset tuontilisenssit.

Puerto Madero, Buenos Aires. Kuva: Flickr, Diego Torres Silvestre.

Puerto Madero, Buenos Aires. Kuva: Flickr, Diego Torres Silvestre.

Argentiinan 10.12. valtaan astunut uusi hallitus ei ole viivytellyt maan talouden kipeästi kaipaamien toimenpiteiden kanssa.

Tuotantoministeri Francisco Cabrera ilmoitti 15.12. maan luopuvan paljon kritisoidusta ennakkorekisteröinti- ja ennakkohyväksyntäjärjestelmästään (Declaración Jurada Anticipada de Importación eli DJAI) vuodenvaihteessa. Kaikkien tavaroiden tuontiin sovellettu DJAI-järjestelmä on yksi keskeisistä Argentiinan ulkomaankauppaa vääristäneistä rajoituksista.

Maailman kauppajärjestö WTO oli jo aiemmin tehnyt langettavan päätöksen, jonka mukaan Argentiinan lukuisat tuontirajoitukset, erityisesti menettely tuontitodistuksen saamiseksi, ovat kansainvälistä kauppaa vääristäviä.

DJAI-menettelyn olisi päätöksen mukaan siten joka tapauksessa pitänyt tulla tiensä päähän vuoden lopussa. Edellinen hallitus oli kuitenkin suunnitellut hakevansa päätöksen toimeenpanolle lisäaikaa eikä valmistautunut muuttamaan kauppapolitiikkaa.

Uusia tulijoita markkinoille on jo jonossa

Argentiinalaiset maahantuojat ja erityisesti tuontimateriaaleja omaan tuotantoonsa tarvitsevat yritykset riemuitsivat hallituksen päätöksestä, sillä joulukuun alusta lähtien DJAI-järjestelmä ja siten myös maahantuonti on ollut käytännössä pysähdyksissä.

Toisaalta paikalliset valmistajat pelkäävät tuonnin avaamisen seurauksia pitkään kilpailulta suojassa olleille argentiinalaisille yrityksille, joista monien tuotteet eivät ole kilpailukykyisiä.

Lehdissä on jo uutisoitu useiden ulkomaisten yritysten, kuten esimerkiksi yhdysvaltalaisten vaatemerkkien Forever 21 ja Gap, suunnittelevan Argentiinan valloitusta.

Ennakkohyväksynnästä automaattisiin tuontilisensseihin

Argentiinan hallitus pyrkii edelleen suojelemaan kotimaista teollisuutta, mutta jatkossa tarkoitus on pysyä WTO:n sääntöjen puitteissa.

Ennakkorekisteröinti- ja ennakkohyväksyntäjärjestelmän korvaa tuontivalvontajärjestelmä (Sistema Integrado de Monitoreo de Importaciones eli SIMI), jossa 19 000 tuontilisenssistä suurimman osan pitäisi olla automaattisia. Noin 1 000 ei-automaattista tuontilisenssiä varataan kaikkein haavoittuvimpien teollisuudenalojen tuotteille.

Ministeri Cabreira totesi aiempaan järjestelmään viitaten, että tuonnin rajoittamisella byrokratian keinoin ei saada aikaan mitään muuta kuin tuotannon hidastuminen. Tavoitteena on maan kauppajärjestelmän normalisoiminen, mitä palvelee myös aiemman hallituksen toimeenpaneman dollarisääntelyn vapauttaminen.

Samana päivänä presidentti Mauricio Macri itse ilmoitti myös vientirajoitusten poistamisesta lähes kaikkien maataloustuotteiden osalta, lukuun ottamatta soijaa sekä muutamia muita tuotteita, joiden kohdalla vientitulleja vain kevennettiin.

kauppa