Arabiemiirikuntien markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

Arabiemiirikunnat investoi tulevina vuosina mittavasti taloutensa monipuolistamiseen saavuttaakseen kunnianhimoiset tavoitteensa koronakriisistä toipumiseksi ja öljyriippuvuuden vähentämiseksi. Lupaavimmat sektorit ovat terveys, kiertotalous ja älykkäät energiaratkaisut, älykäs liikkuvuus (satamat ja laivat) ja koulutus sekä digitalisaatio. Näillä aloilla Team Finland -työllä rakennetaan ekosysteemeitä ja luodaan kysyntää suomalaisia ratkaisuja kohtaan. Dubaissa 2021-2022 järjestettävä Expo 2020 –maailmannäyttely tarjoaa Suomelle ja suomalaisyrityksille ainutlaatuisen mahdollisuuden esitellä osaamistamme ja toimii alustana yhteyksien luomiselle Gulfin alueen elinkeinoelämän toimijoihin.

Globaaleihin arvoketjuihin tiiviisti kytkeytynyt Arabiemiirikuntien (UAE) talous on kokenut koronapandemian ja siihen liittyvän öljyn hinnan alentumisen vuoksi tuplashokin (IMF:n BKT- ennuste 2020: -6,6 % ja 2021: +1,3). Maalla on kuitenkin kunnianhimoiset tavoitteet olla koronakriisin jälkeen maailman nopeimmin toipuva talous, ja pidemmällä aikavälillä vakain ja monipuolisin talous. UAE:lla on varaa vauhdittaa taloutensa monipuolistamista investoimalla öljyrahastojensa ja -tulojensa turvin mittavasti valitsemilleen sektoreille ja huoltovarmuutensa parantamiseen. 


UAE:n Team Finland -toimijoiden yhteisen näkemyksen mukaan suurimmat mahdollisuudet suomalaisille yritykselle tarjoutuvat seuraavilla aloilla, joihin maan hallitus on ilmoittanut panostavansa ja joilla suomalaisilla toimijoilla on riittävää tarjontaa:

  1. terveys ja terveysteknologia
  2. kiertotalous ml. agritech ja älykkäät energiaratkaisut
  3. älykäs liikkuvuus (älykkäät satamat ja laivat)
  4. koulutus (mm. edtech ja ammatillinen koulutus).

Näiden lisäksi UAE aikoo panostaa digitalisaatioon läpileikkaavasti, mikä luo suomalaisille yrityksille mahdollisuuksia 5G-verkkojen osalta myös Mega Opportunities –kokoluokassa. Potentiaalia on nähtävissä investoinneissa sekä innovaatioyhteistyössä. 


UAE:n hallitus on parhaillaan laatimassa sektorikohtaisia strategioita, joten konkreettiset suunnitelmat tarkempine investointilukuineen ovat vasta valmisteilla. Sen ilmoittama koronaelvytyspaketti oli 70 mrd. USD kokoluokkaa. Team Finland panostaa lähitulevaisuudessa suomalaisen osaamisen esittelemiseen siten, että se herättäisi maan toimijoiden parissa kysyntää suomalaisia ratkaisuja kohtaan. Tarjontaa esitellään suurempina ekosysteemeinä, joiden vetäjiksi on saatu useita suomalaisia suuryrityksiä. 


1.10.2021-31.3.2022 Dubaissa järjestettävä Expo 2020 –maailmannäyttely tarjoaa Suomelle ja suomalaisyrityksille ainutlaatuisen mahdollisuuden esitellä osaamistamme, mutta toimii myös alustana yhteyksien luomiselle Gulfin alueen elinkeinoelämän toimijoihin toivottavasti tilanteessa, jossa maailmantalous on jo toipumassa koronakriisistä. 

Marianne Nissilä, Suomen suurlähettiläs, Arabiemiirikunnat