Arabiemiirikunnista tehdään taloudellisesti kestävää onnellisten maata

Arabiemiirikuntien talouspohja on vakaa. Valmisteilla oleva uusi investointilaki antaa ulkomaisille yrityksille enemmän vapauksia. Talouspohjaa vahvistavat maailman kolmanneksi suurimmat valtiolliset sijoitusrahastot.

Aivan hiljattain kahden Abu Dhabin sijoitusrahaston, Mubadalan ja IPIC:n, ilmoitettiin yhdistyvän. Suunnitelmia maan kehittämiseksi tehdään runsaasti. Abu Dhabin uusi 5-vuotissuunnitelma voi avata suomalaisille yrityksille mielenkiintoisia mahdollisuuksia esim. terveydenhuollon parantamisen, liikalihavuuden kitkemisen ja kestävän jätehuollon aloilla.

Arabiemiirikunnat on pudonnut jo toista vuotta peräkkäin Global Peace Indexin -luokituksessa.  Nyt sen sijoitus on 61., kun vielä kaksi vuotta sitten se oli 40. sijalla. Kansasta kuitenkin halutaan pitää huolta mm. uusien onnellisuus- ja suvaitsevaisuussuunnitelmien mukaisesti.

Persianlahdenmaiden alueellinen yhteistoiminta etenee pienin askelin. Viimeisin uutinen oli GCC-maiden muodostama yhteenliittymä The Economic and Development Affairs Authority.

Talous vakaa vaikka kasvu hidastunut

Arabiemiirikuntien talousministerin Al Mansourin näkemyksen mukaan maalla on sekä vakaa talous että stabiili poliittinen ympäristö, mikä takaa hyvän talouskehityksen tulevaisuudessakin. Tämän ovat osoittaneet myös maahan tehdyt suorat investoinnit, joita tulee tasaiseen tahtiin. Hänen arvionsa mukaan BKT:n kasvu tulee olemaan seuraavina vuosina 3 – 4 %. Aikaisempiin 7 %:n kasvulukuihin ei enää ole paluuta.

Maassa valmistellaan uutta investointilakia, joka saadaan valmiiksi ehkä jo kuluvan vuoden lopussa. Sen mukaan tiettyjä, strategisia sektoreita avataan ulkomaisille yrityksille niin, että ne voivat toimia myös vapaakauppa-alueiden (free zone) ulkopuolella ja niiden ulkomainen omistuspohja voi olla yli 50 %, mikä ennen ei ole ollut mahdollista. Sektoreiksi valitaan niitä strategisesti tärkeitä toimialoja, joilla yrityksiä omasta takaa ei löydy ja joille halutaan ulkomaista liiketoimintaa. Esimerkkinä tällaisesta toimialasta on lääketeollisuus.

Maailmanpankki ennustaa Arabiemiraattien talouden kasvavan tänä vuonna 2 % ja ensi vuonna 2.5 %. Institute of International Finance arvioi maan kasvuluvut hieman suuremmiksi: 3 % vuonna 2016 ja 3.1 % vuonna 2017.  Aiempaa heikompi talouskehitys on kääntänyt budjetin ylijäämän alijäämäksi, mikä tilanne IMF:n arvion mukaan tulee jatkumaan ainakin vuoteen 2020 saakka. Tilanne vaikuttaa luonnollisesti myös julkishallinnon menoihin. Valtiovarainministeriön tietojen mukaan Arabiemiirikunnat on laskenut tänä vuonna julkista kulutustaan 27 % viime vuoteen verrattuna. Hallitus laskee edelleenkin saavansa 2/3 hallituksen tuloista öljysektorilta.

Abu Dhabin valtiolliset sijoitusrahastot Mubadala ja IPIC yhteen

Abu Dhabin valtiolliset sijoitusrahastot Mubadala ja IPIC (International Petroleum Investment Company) yhdistyvät.

Mubalada perustettiin vuonna 2002 edistämään Abu Dhabin muuttamista öljytuloista riippumattomaksi monipuoliseksi taloudeksi. Sen varallisuus on tällä hetkellä 67 miljardia USD. Se on investoinut hyvin laaja-alaisesti eri sektoreille mm. ilmailualalle, terveydenhuoltoon, puolustusteollisuuteen, puolijohteisiin, alumiiniin, ICT:hen, kiinteistöihin ja infrastruktuuriin. IPIC:n, jonka maan isä Sheikki Zayeed perusti vuonna 1984 käyttämään Abu Dhabin öljykentiltä pumpattua varallisuutta rakentamaan modernia taloutta, sijoitusten arvo on 67 miljardia USD. Sen sijoituskohteita ovat öljyn lisäksi olleet autoteollisuus, pankkitoiminta, ilmailu, rakentaminen ja urheilu.

Molemmat rahastot ovat tehneet sijoituksia öljyteollisuuteen, erityisesti IPIC, joka jo nimensä mukaisesti on öljyalan rahasto. Mubadalan investoinneista vain vajaat 20 % on tehty energiasektorille, kun se puolestaan on IPIC:n pääasiallinen sijoituskohde.

Investointirahastojen yhdistämisellä haetaan paitsi säästöjä myös päällekkäisyyksien poistamista ja parempaa koordinaatiota sijoitusten suhteen. Yhdistyminen antaa uudelle yhtiölle arvioiden mukaan lisää ketteryyttä ja mahdollisuutta investoida innovaatioihin.  Kaiken kaikkiaan uuden jättiläisen (135 miljardia USD) luominen on eräs tapa tukea Abu Dhabin kehittymistä yhä vähemmän öljystä riippuvaiseksi taloudeksi.

Yhdistyneillä Arabiemiirikunnilla on Sovereign Wealt Fund Instituutin mukaan maailman kolmanneksi suurimmat valtiolliset sijoitusrahastot (kun eläkerahastoja ei oleta huomioon) heti Norjan ja Kiinan jälkeen. Rahastojen arvo on noin 1 100 miljardia USD. Vaikka Mubalada ja IPIC fuusionsa jälkeen ovat suuri rahasto, on se kuitenkin pieni verrattuna ADIA:aan (Abu Dhabi Investment Authority), jonka varallisuus on arvioitu yli 770 miljardiksi USD:ksi. ADIA sijoittaa Abu Dhabin kansallisen öljy-yhtiö ADNOC:n varoja. Muita suuria sijoitusrahastoja ovat Investment Coorporation of Dubai (196 miljardia USD) ja Abu Dhabi Investment Council (110 miljardia USD).

Kansainvälisen luokituksen mukaan Arabiemiirikuntien turvallisuustilanne on heikentynyt

Arabiemiirikunnat on pudonnut jo toista vuotta peräkkäin Global Peace Indexin -luokituksessa.  Nyt sen sijoitus on 61., kun vielä kaksi vuotta sitten se oli 40. sijalla. Pudotus johtuu osittain epävakaasta ympäristöstä; Syyriasta, Irakista ja Jemenistä. Arabiemiirikuntien heikompi sijoitus perustuu lisäksi myös mm. sotilashenkilöiden kasvaneeseen lukumäärään, asetuonnin lisääntymiseen ja sotilaskulujen kasvuun.

Tavoitteeksi on asetettu, että maa sijoittuisi tulevaisuudessa alueen eniten rauhaa kontribuoivimmaksi maaksi ja maailmanlaajuisesti 10 parhaan joukkoon. Miten tämä temppu tehdään, jää nähtäväksi. Ainakaan toistaiseksi mitään merkkejä maan sisäisessä toiminnassa ei ole nähtävissä eivätkä naapuruston tapahtumat ole maan itsensä kontrolloitavissa.

Kansallinen asevelvollisuus kehittyy

Arabiemiirikunnat panostaa yhä enemmän yleiseen asevelvollisuuteen. Suomen mallin mukainen järjestelmä tuli voimaan vuonna 2014 ja se koskee kaikkia miespuolisia 18 - 30 -vuotiaita emiraatteja. Palvelus on naisille vapaaehtoinen. Emiraattimiesten tulee suorittaa asevelvollisuutensa ennen kuin he voivat hakea työpaikkaa koulutuksen jälkeen.  Niille, jotka eivät ole suorittanet lukiota, asevelvollisuuden pituus on kaksi vuotta. Joitakin kuukausia sitten otettiin käyttöön myös 30 - 40 -vuotiaille avoin 15 kuukauden vapaaehtoinen asepalvelus. Suomen malli näyttää toimivan paikallisiin olosuhteisiin sopeutettuna hyvin.

Abu Dhabin uusi kehittämissuunnitelma mielenkiintoinen myös suomalaisyrityksille

Uusi asevelvollisuus otettiin käyttöön paljolti nuorten miesten pelastamiseksi toimettomuudelta ja ylipainolta. Väestön hyvinvointi ja vieraantuneisuus työelämästä ovat laajemminkin huolenaihe. Abu Dhabi yrittää puuttua ongelmaan muutama kuukausi sitten esitellyssä 5-vuotissuunnitelmassa. Sen tavoitteena on mm. vähentää emiraattikansalaisten työttömyyttä puolella, lisätä emiraattien työssäkäyntiä sekä julkisella että puolijulkisella sektorilla sekä varmistaa, että jokainen emiraattilapsi on lukutaitoinen vuonna 2020. Tavoitteena on lisäksi parantaa erityistä tukea tarvitsevien emiraattien työllisyyttä. Suunnitelma koskee melkein kaikkia yhteiskunnan sektoreita. Se voi avata suomalaisille yrityksille mielenkiintoisia mahdollisuuksia esim. terveydenhuollon parantamisen, liikalihavuuden kitkemisen ja kestävän jätehuollon aloilla.

Suvaitsevaisuus ja onnellisuus kovassa kurssissa

Helmikuussa Arabiemiirikuntiin perustettiin uudet onnellisuus- ja suvaitsevaisuusministeriöt. Perustamisvaiheessa oli vielä melko epäselvää, mitkä ovat ministeriöiden tavoitteet ja tehtävät. Kovin konkreettisia tehtäviä ei vieläkään ole havaittavissa.

Onnellisuusministeriön tehtävät näyttävät puolen vuoden kokemuksen perusteella keskittyvän lähinnä työtyytyväisyyteen ja hyvään asiakaspalveluun. Jokin aikaa sitten esiteltiin uusi asiakastyytyväisyysohjelma, joka nostaa esiin kolme keskeistä kehittämisaluetta: onnellisuus ja positiivisuus hallituksen työssä, onnellinen ja positiivinen elämäntyyli sekä onnellisuuden ja positiivisuuden mittaaminen. Julkisen sektorin työntekijöiden toivotaan olevan ylpeitä tuottaessaan erinomaisia hallinnon palveluita, sitoutuvan tekemään asiakkaansa onnellisiksi ja kannustavan asiakkaita esittämään palveluiden parannusideoita.

Maan hallitus on hyväksynyt jokin aika sitten myös suvaitsevaisuusohjelman. Sen pääteemoiksi on otettu hallituksen keskeisen roolin kehittäminen suvaitsevaisuuden "hautomona", perheen roolin vahvistaminen, nuorison kannustaminen suvaitsevaisuuteen ja johtaminen pois ekstremismistä, tieteen ja kulttuurin tukeminen sekä kansainvälisten suvaitsevaisuuden edistämisponnistelujen integrointi.

GCC -yhteistyö aktivoitumassa talousasioissa

GCC -maat ovat muodostaneet yhteenliittymän The Economic and Development Affairs Authority, jonka tarkoituksena on edistää kuuden maan välistä taloudellista yhteistyötä. Syynä tähän lienee kaikkien maiden laskeneiden öljynhintojen myötä kohtaamat taloushaasteet ja tästä seuraavat pienentyneet budjetit. Uuden organisaation kunnianhimoiseksi tehtäväksi on annettu mm. saattaa loppuun tulliunioni ja yhteismarkkinat GCC -maiden välillä.

Seuraava suuri yhteinen ponnistus on arvonlisäveron käyttöönotto vuonna 2018. Tästähän tehtiin koko GCC:tä koskeva yhteinen päätös ja käyttöönotto sovittiin aloitettavan samanaikaisesti kaikissa maissa.