Algerian talous jatkuu vakaana laskevista öljyhinnoista huolimatta

Algeriassa pankkisektori on valtion valvonnassa, joten rahoituskriisi ei ole ulottunut sinne. Heijastukset Algerian talouteen ovat tulleet öljyn hinnanlaskun kautta. Perusta on kuitenkin vankka. 

OPEC:in seuraava ministerikokous järjestetään Algeriassa 17. joulukuuta. Kaasunvienti Euroopan unioniin lisääntyy ensi vuonna avattavan kaasuputken myötä.

Pankkisektorin maailmanlaajuiset ongelmat ovat rahoitusjärjestelmältään suljetuissa maissa vain kaukaisia uutisia. Siksi maailmaa ravistellut pankki- ja finassikriisi ei ole suoranaisesti koskettanut Algeriaa. Sektori on maassa valtiollinen, vaikka joitakin pieniä askelia yksityistämisen suuntaan on tehty. Rahoitusjärjestelmä toimii maassa hyvin konservatiivisesti. 

Sen sijaan talouskriisin seurauksena voimistuneet laman odotukset teollisuusmaissa ja öljyn hinnan jyrkkä lasku ovat panneet tulevaisuutta koskevat ennusteet uusiksi. Algeria saa öljyn ja kaasun viennistä noin 90 prosenttia vientituloistaan, ja niiden suhteen vallitseekin nyt sama epävarmuus kuin muillakin OPEC-mailla. 

Algeriasta pian OPEC:in puheenjohtaja 

OPEC:in tuotannonrajoituspäätöksen mukaisesti Algeriakin joutui vähentämään tuotantoaan 71 000 tynnyriä päivässä 1. marraskuuta lähtien. Määrä vastaa viiden prosentin supistusta tuotannosta. Mikäli tuotannon supistukset eivät johda hinnan vakauttamiseen, vähentävät öljynviejäjärjestön jäsenmaat tuotantoa lisää. OPEC:in puheenjohtajuuden siirtyessä Algerialle seuraava ministerikokous pidetään Algeriassa joulukuun 12. päivä.

Algeriassa tosin vakuutetaan, että valtion budjettia ei olla missään vaiheessa laskettu epärealististen öljyhintojen varaan, joten pudotus loppukesän 140 dollarista tynnyriltä nykyiseen noin 60 dollariin ei aiheuta ainakaan lähitulevaisuudessa mitään romahdusta valtion taloudessa. Vain sen kasvunäkymät ovat muuttuneet vähemmän ruusuisiksi. 

Algerian puskurina alentuville raakaöljyn hinnoille on alkuvuonna jo noin 140 miljardiin dollariin noussut valuuttavaranto. Tältä vuodelta maan energiaministeriö odottaa noin 80 miljardin dollarin kokonaistuloja, mikä vastaa noin kolmen vuoden tuontia. Vasta pitkittyvä lama ja energiahintojen pysyminen alhaalla useita vuosia aiheuttaisivat Algerialle merkittäviä ongelmia. 

Lisäksi kaasun vienti kasvaa jatkuvasti, ja uusia löytöjä on tehty runsaasti. Uuden, Espanjaan kulkevan kaasuputken valmistuttua 2009 lisääntyy myös kaasun vienti Algeriasta Euroopan unioniin huomattavasti.