Alankomaissa luodaan Euroopan suurinta startup-verkostoa

Alankomaiden valtion osana kasvustrategiaansa käynnistävä Startup Delta on uudenlainen verkosto alankomaalaisille startup-yrityksille, niihin sijoittaville kasvusijoittajille sekä yritysten kehitystä tukeville sidosryhmille, kuten valtion elimille ja yliopistoille.

Verkoston strategia on yhdistää startup-keskukset Alankomaiden eri kaupungeissa ja luoda Euroopan suurin sekä yhtenäisin startup-verkosto, eräänlainen "ekosysteemi". Alankomaiden valtio panostaa merkittävästi startup-yritysten kansainvälistymiseen. StartupDelta-verkoston tukijoiksi on saatu useita merkittäviä liikemaailman ja teknologiateollisuuden toimijoita.Verkosto tarjoaa mahdollisuuksia myös suomalaisille yrityksille ja sijoittajille Alankomaissa.

Startup Delta on  yhteistyöverkosto startup-yrityksille ja sidosryhmille

Startup Deltan keskuksilla, eri puolilla Alankomaita, on tarkoituksena tukea startup-yrityksiä sekä luoda hyvä ympäristö kasvaa ja kehittyä paikallisesti ja globaalisti. Verkosto yhdistää olemassa olevia startup-keskuksia(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan), joita on tällä hetkellä neljässätoista Alankomaiden kaupungissa.  Keskukset ovat keskittyneet eri teknologiasektoreihin. Amsterdamissa useat yritykset ovat keskittyneet IT-palveluihin, kun taas esimerkiksi Utrechtissa, Arnhemissa ja Leidenissa on paljon bio- ja lääketeknologiayrityksiä.

Startup Deltan tavoitteet

Deltan päämääränä on muuttaa nykyistä järjestelmää sopivaksi startup-yrityksille yhdessä valtion, yritysten ja muiden toimijoiden kanssa.  Verkoston visiossa startup-yritykset luovat uusia liiketoimintamalleja ja syrjäyttävät vanhoja, lukkiutuneita toimintatapoja. Myös yritysten luomien uusien tuotteiden ja palveluiden tuoma hyöty käyttäjille on olennainen osa visiota. Startup Deltan filosofia tiivistyykin taloudellisen hyödyn lisäksi sosiaalisen- ja kulttuurisen hyödyn luomiseen. Yksi Startup Deltan tärkeistä päämääristä on patenttien ja muun tietopääoman käytön kehittäminen.  

Startup Deltan toiminta; pääoma, kyvyt ja verkosto

Deltan toiminta perustuu kolmeen osa-alueeseen: pääomaan, kykyihin sekä verkostoon. Pääoman saamiseksi Deltan tarkoituksena on luoda vahva enkelisijoittajien verkosto sekä jakaa tietoa startup-yrityksiin sijoittaville yrityksille, valtioille ja yksittäisille sijoittajille. Uusia kykyjä Startup Delta toivoo saavansa ajamalla pakollista koodaamista koulutusjärjestelmään sekä yrittämistä osaksi ammatti- ja korkeakoulutusta.

Verkoston luomisen olennaisin osa on ollut internet-sivu startupdelta.org(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) luominen. Sivuston on määrä olla yhteysverkosto yrityksille ja sijoittajille. Toinen internet-sivun päämäärä on olla kattava tietokanava startup-yrityksille, jotta yritykset saavat kaiken tarvittavan tiedon yrityksen perustamiseen, pyörittämiseen, kasvattamiseen sekä tietyissä tapauksissa yritystoiminnan lopettamiseen.

Startup Deltalla on myös mentorointiohjelma startup-yrityksille, jotka toimivat uusilla teknologiasektoreilla. Ohjelmassa uusilla teknologiasektoreilla toimivat kokeneemmat yrittäjät mentoroivat sektorille tulevia startup-yrityksiä.

Alankomaat järjestää StartupFest(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)- tapahtuman 24 - 27.5.2016 Alankomaiden EU-puheenjohtajuuskauden aikana edistääkseen yritysten verkostoitumista.

Startup Delta osana Alankomaiden kasvustrategiaa

Alankomaiden valtiolla on merkittävä rooli startup-yritysten kasvun edistämisessä. Valtion tavoitteena on luoda Alankomaihin hyvä oikeudellinen ympäristö yritysten perustamiseen ja kasvamiseen. Valtion tavoitteisiin kuuluu yritysten aseman parantaminen varmistamalla yritysten rahoituksen saaminen. Alankomaat on myös aktiivisesti pyrkinyt vähentämään byrokratiaa poistamalla tarpeeton, yrityksiä haittaava lainsäädäntö. Valtio haluaa myös houkutella ulkomaalaisia kasvuyrityksiä maahansa esimerkiksi helpottamalla EU:n ulkopuolisten startup-yritysten maahantuloa. Hollantilaisten yritysten kansainvälistymistä tuetaan keskittymällä taloudelliseen diplomatiaan. Alankomaat panostaa yritysten toimintamahdollisuuksiin myös kehittämällä maan digitaalista infrastruktuuria.

Alankomaiden talousministeriö tukee vahvasti kasvuyrityksiä tietyillä avainaloilla, joissa markkinoillepääsyn ja innovaatioiden tukeminen on keskeistä. Tällaisia aloja ovat esimerkiksi kemian- sekä energiateollisuus. Talousministeriö tukee yrityksiä innovoinnissa, viennin edistämisessä ja rahoituksen saamisessa. Ministeriö painottaa myös puhtaan energian keskeisyyttä. Puhdas energia nähdään Alankomaiden tärkeänä vientituotteena. Talouden ja luonnon välille halutaan luoda tasapaino.

Alankomaiden valtion startup-yritysten "suurlähettiläs" Neelie Kroes sekä Startup Deltan johtaja Sigrid Johannisse ovat onnistuneet tuomaan tunnettuja liikemaailman toimijoita tukemaan Deltan toimintaa. Tämä ryhmä yritysmaailman henkilöitä (International Circle of Influencers) tukee alankomaalaisten yritysten kansainvälistymistä. Ryhmään kuuluu teknologiateollisuuden edustajia sekä kasvusijoittajia. Teknologiateollisuuden edustajiin lukeutuu esimerkiksi Amazonin tekninen johtaja Werner Vogels. Kasvusijoitusyhtiön Keen Venture Partnersin perustaja, Robert Verwaayen, on puolestaan yksi kasvusijoittamisen asiantuntijoista.

Startup Deltan mahdollisuudet suomalaisille yrityksille sekä sijoittajille Alankomaissa

Suomalaisille yrityksille Startup Delta tarjoaa yhteyksiä alankomaalaisiin startup-yrityksiin. Startup Deltan kautta voi löytyä liikekumppaneita yrityksille eri teknologiasektoreilla. Alankomaat on yksi johtavista korkean teknologian valtioista esimerkiksi terveys-, energia- sekä turvallisuusteknologiassa. Alankomaissa on kansainvälinen yritysilmapiiri, mikä edesauttaa kansainvälisten kontaktien luomista.

Verkoston kautta voi myös löytyä mahdollisuuksia suomalaisille kasvusijoittajille, jotka uskovat hollantilaisten startup-yritysten kilpailukykyyn.

Lisätietoa suomalaisille yrityksille Alankomaiden markkinoista ja mahdollisuuksista oheisesta Team Finland-esityksestä.Team Finland Alankomaat (avautuu uuteen ikkunaan)

Johannes Kolu, Suomen Haagin suurlähetystön korkeakouluharjoittelija keväällä 2015