Alahuhdan raportin julkistaminen

Alahuhdan raportti Taloudellisten ulkosuhteiden työryhmä jättää torstaina loppuraporttinsa pääministeri Kataiselle. Työryhmä joka käynnistettiin ministeri Stubbin toimeksiannosta linjaa taloudellisen ulkopolitiikan tavoitteita sekä etsii uutta ajattelua suomalaisyritysten kansainvälistymisen tukemiseen.

Kone Oy:n toimitusjohtaja Matti Alahuhdan taloudellisten ulkosuhteiden työryhmä jättää loppuraporttinsa pääministeri Jyrki Kataiselle, elinkeinoministeri Jyri Häkämiehelle sekä eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubbille torstaina 19.1. kello 11:00 Finlandia-talolla.

Työryhmä käynnistettiin syksyllä 2011 ministeri Stubbin toimeksiannosta. Tavoitteena on linjata Suomen taloudellisen ulkopolitiikan tavoitteita ja strategiaa sekä etsiä uutta ajattelua suomalaisyritysten kansainvälistymisen tukemiseen.

Hankkeen taustalla on Suomen ja Euroopan taloudellisen toimintaympäristön muutos. Kesäkuussa 2011 hyväksyttyyn hallitusohjelmaan sisältyi kirjaus hallinnonalojen rajat ylittävän Suomen taloudellisten ulkosuhteiden toimintaohjelman laatimisesta. Maailmantalouden kehitys, uusi globaali tehtäväjako ja julkistalouden ongelmat länsimaissa ovat siirtämässä talouden painopistettä yhä enemmän Aasiaan ja muihin kehittyviin talouksiin. Suuntaus edellyttää valtiolta entistä tehokkaampia otteita yritysten tukemiseksi näiden viennissä, kansainvälistymisessä ja ulkomaisessa liiketoiminnassa.

Työryhmä on kuullut viime syksyn aikana vienninedistämisen ja kansainvälistymisen alalla toimivia organisaatioita kuten Finpro, Tekes, Finnvera ja Finnfund.
Työryhmän jäseninä toimivat Matti Alahuhta (puheenjohtaja), Sari Baldauf, Anne Brunila, Sirkka Hämäläinen-Lindfors, Mika Ihamuotila, Johanna Ikäheimo, Ole Johansson, Mikko Kosonen, Leila Kostiainen, Jussi Pesonen, Maisa Romanainen, Veli Sundbäck ja Peter Vesterbacka sekä pysyvinä asiantuntijoina Jorma Korhonen (UM) ja Petri Peltonen (TEM) ja sihteerinä Tuomas Tapio (UM).

Raportin julkistamista voi seurata suorana lähetyksenä täältä.(Linkki toiselle web-sivustolle.)