Afganistanilaiset osallistuivat päättäväisesti vaaleihin

Afganistanissa järjestettiin huhtikuun alussa presidentin- ja provinssivaalit. Vaaliuurnille saapui rankkasateista ja kapinallisten uhkailuista huolimatta ennätysmäärä ihmisiä. Kansainvälinen yhteisö on kiittänyt toistaiseksi hyvin sujuneita vaalijärjestelyjä, kirjoittaa Suomen Afganistanin-suurlähettiläs Ari Mäki raportissaan.

Afganistanissa järjestettiin jo historiallisiksi kuvatut presidentin- ja provinssivaalit 5. huhtikuuta 2014. Kyseessä on ensimmäinen vaaleilla tapahtuva demokraattinen vallanvaihdos maan historiassa. Afgaanit uhmasivat kehnoa säätä ja kapinallisten uhkailuja häiritä vaaleja.

Kansainvälinen yhteisö on laajalti onnitellut afgaaneja rohkeudesta ja päättäväisyydestä osallistua heitä koskevaan päätöksentekoon. Kukaan ei ole kuitenkaan lähtenyt arvioimaan vaalien rehellisyyttä tai alustavia tuloksia, sillä taustalla kummittelevat vuoden 2009 presidentinvaalit, joissa moni julisti vaalit vapaiksi ja rehellisiksi liian aikaisin.

Vaalipäivän turvallisuus oli lopulta verrattain hyvä, nelisenkymmentä ihmistä kuoli.

Vaalivilpistä kantautui tietoja jo samana päivänä. Vaalien suurimpia ongelmia oli äänestyslipukkeiden loppuminen kesken monista äänestyspisteistä, ilmeisesti sadoista. Vielä ei tiedetä, kuinka moni ei päässyt äänestämään.

Kiinnostusta on herättänyt etenkin ne tapaukset, joissa lipukkeet loppuivat jo heti iltapäivästä, mikä voi kertoa vaalivilpistä.

Vaalijärjestelyissä on vielä porsaanaukkoja, ja hidas laskenta lisää spekulaatioita. Myönteisenä voidaan pitää vaalien järjestämistä toistaiseksi ilmoitetussa aikataulussa ja vaalijärjestelyjen etenemistä suunnitelmien mukaisesti.

Äänten laskeminen on käynnissä ja tulosten saaminen vie aikaa jopa viikkoja.

Enemmän äänestäjiä kuin viime vaaleissa

Riippumattoman vaalikomission IEC:n mukaan vaaleihin osallistui noin seitsemän miljoonaa äänestäjää. Äänestysprosenteiksi on annettu 58 tai 60. Tarkkaa kuvaa kaikista rekisteröidyistä ei kuitenkaan ole, eikä äänestysprosenttia voi verrata esimerkiksi suomalaisiin äänestysprosentteihin.

Edes Afganistanin väkilukua ei tiedetä tarkkaan. Arviot vaihtelevat 25 ja 33 miljoonan välillä. Täysi-ikäisten määrää ei myöskään tiedetä.

Edellisissä presidentinvaaleissa äänestäjiä oli alle neljä miljoonaa, joten afgaanien aktiivinen osallistuminen nyt on kaikin puolin erinomainen tulos.

Naisten määräksi on alustavasti arvioitu reilu kolmannes. Tarkkailijoiden mukaan naisäänestäjien määrä lisääntyi kaikkialla. Nämäkin luvut tarkentuvat viikkojen varrella.

Turvallisuus verrattain hyvä

Yhtenä suurimmista uhista vaalien onnistumiselle oli heikko turvallisuustilanne. Viime syksynä jopa uumoiltiin, että vaaleja lykättäisiin heikon turvallisuuden vuoksi.

Näin ei käynyt. Afgaaniviranomaiset järjestivät ja hoitivat vaalit itse. Afganistanin poliisi ja puolustusvoimat osallistuivat merkittävällä tavalla vaalien turvaamiseen, ja molempia on kiitetty erinomaisista järjestelyistä.

Tämä oli suuri haaste Afganistanin omille turvallisuusviranomaisille. Kansainvälisellä yhteisöllä oli vain tukea antava rooli.

Turvallisuustilanteen kannalta vaalipäivä sujui verraten rauhallisesti. Joitakin iskuja tapahtui ja tämän hetkisten tietojen mukaan noin neljäkymmentä ihmistä kuoli. Edellinen vaalipäivä vuonna 2009 oli verisin päivä sitten talebanin kaatumisen.

Ennen vaaleja Kabulissa iskettiin paikallisena uuden vuoden päivänä 21. maalikuuta Serena-hotelliin, jossa asui kansainvälisiä tarkkailijoita. Neljä ulkomaalaista kuoli, mukana yksi paraguaylainen vaalitarkkailija ja viisi afgaania, muun muassa AFP:n afgaanikirjeenvaihtaja perheineen.

Hieman myöhemmin tehtiin isku IEC:n päämajaan, ja kapinalliset onnistuivat tuhoamaan erilaista materiaalia, muun muassa toiselle kierrokselle tarvitun sormimusteen täysin.

Ensimmäisen kierroksen vaalimateriaali oli onneksi jo kuljettu provinssipääkaupunkeihin.

Äänestyslipukkeiden loppuminen arveluttaa

Vaalipäivänä koettiin ongelmalliseksi äänestyslipukkeiden loppuminen kesken useilla äänestysasemilla Kabulissa ja eri puolilla maata.

YK:n Afganistanin-missio Unama kehotti vaalipäivän kuluessa IEC:tä toimittamaan kiireellisesti äänestyspapereita äänestysasemille. Lisämateriaali oli jo valmiina provinssipääkaupungeissa. Joitakin äänestäjiä kehotettiin palaamaan kotiin materiaalin loputtua.

IEC päätti lopulta jatkaa äänestysaikaa klo 17:ään saakka, ja kaikki jotka siihen mennessä olivat jonossa, saivat äänestää. Unama on pyytänyt tutkimaan syitä, miksi äänestyslipukkeita ei ollut riittävästi.

Tällä hetkellä ei ole vielä selvää, kuinka monesta paikasta äänestyslipukkeet loppuivat ja kuinka moneen niitä saatiin toimitettua lisää. Kyse saattaa olla sadoista äänestyspisteistä.

Vaalivilppiä ja uhkailua

Uutisia kantautui jo samana päivänä joissakin paikoissa ylimääräisten äänestyslipukkeiden pudottamisesta uurniin. IEC erotti ainakin kaksi henkilöä vaalipäivinä.

Lisäksi on lukuisia tapauksia, joissa paikalliset vallanpitäjät uhkailivat äänestäjiä. Myös tarkkailijoita suljettiin koteihinsa.

Ulkomaiset tarkkailijat ja suurlähetystöjen edustajat olivat lopulta ennakoitua enemmän läsnä äänestysasemilla, jotkut useammallakin. Kaikki ovat kertoneet, että äänestys sujui rauhallisesti ja hyvin organisoidusti.

Ihmiset jonottivat jopa tunteja sateessa päästäkseen äänestämään. Muun muassa Fefanin (Free and Fair Election of Afghanistan) ja Tefanin (Transparent Election Foundation of Afghanistan) alustavien arvioiden mukaan vaalit ovat sujuneet edellisiä vaaleja huomattavasti paremmin ja vaalivilppiä näyttäisi olevan aiempaa vähemmän.

"Vaalien suurin häviäjä on Taliban"

Jotkut EU-maat ovat julistaneet talibanit vaalien suurimmaksi häviäjäksi. Muun muassa Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt, joka kävi ensimmäisenä ministerinä vaalien jälkeen Kabulissa, julisti talibanien häviötä Twitter-tilillään.

Afgaanien päättäväinen osallistuminen vaaleihin oli selkeä viesti talibaneille ja muille kapinallisille. Vaaleja tarkkaili yli 60 afganistanilaista kansalaisjärjestöä, joista kahdella maanlaajuinen verkosto.

Kansainvälisistä toimijoista ovat paikalla EU:n vaaliarviointitiimin lisäksi Etyj, Democracy International ja Asian Network for Free Elections.

Lisäksi Afganistanin itsenäinen vaalikomissio IEC akkreditoi kymmeniätuhansia kandidaattien vaalitarkkailijoita. Kansainväliset vaalitarkkailijat toimivat maassa kesä–heinäkuulle saakka.

Ari Mäki
Suomen suurlähettiläs Afganistanissa

UNAMAn video: "Afghan elections voters say why their votes matter":

demokratia
turvallisuus