32 miljoonaa etiopialaista äänestää sunnuntaina

Noin 32 miljoonaa etiopialaista on rekisteröitynyt äänestäjäksi ensi sunnuntaina pidettävissä parlamenttivaaleissa. Vaalitunnelmat ovat kiihkeät ja erilaiset syytökset lentelevät opposition ja valtapuolueen välillä. EU:n vaalitarkkailijoiden työ on alkanut rauhallisesti.

Etiopiassa sunnuntaina 23. toukokuuta pidettävät parlamenttivaalit ovat neljännet sitten Mengistu Haile Mariamin kommunistihallituksen kaatumisen vuonna 1991.

Mies maalaa Etiopian lipun värejä aitaan, kuva: ALEMUSH, Flickr/ccMies maalaa Etiopian lipun värejä aitaan, kuva: ALEMUSH, Flickr/cc

Vaalitunnelmat ovat tiivistyneet vähitellen. Kampanjointiin kuuluvat erilaiset syytökset ja epämääräisten tietojen levittäminen. Oppositio syyttää valtapuoluetta opposition vaalikampanjoinnin häirinnästä erilaisin keinoin, muun muassa tuhoamalla vaalimainoksia, häiritsemällä vaalitilaisuuksia ja käyttämällä uskonnollista painostusta vaaliaseena.  

Etiopian kansallinen vaalilautakunta on ilmoittanut, että 62 puoluetta ja yli 6 000 ehdokasta osallistuu vaaleihin, joissa valitaan 546 edustajaa maan parlamenttiin. Valtapuolue EPRDF (Ethiopian People’s Revolutionary Democratic Front) on rekisteröinyt 1 850 ehdokasta. 

Noin 32 miljoonaa etiopialaista on rekisteröitynyt äänestäjiksi, mikä on edellytys äänioikeuden käyttämiselle toukokuun parlamenttivaaleissa. Äänestäjien kouluttamisesta vastaa vaalilautakunta, jolla on 220 000 virkailijaa äänestäjien kouluttamiseen. Vaalilautakunta on suhtautunut torjuvasti paikallisten kansalaisjärjestöjen mahdollisuuksiin antaa äänestäjäkoulutusta.

Vaalitulos julkaistaan tämän hetkisten tietojen mukaan miltei kuukausi vaalien jälkeen, eli 21. kesäkuuta 2010.

Suomesta mukana kolme
vaalitarkkailijaa

EU:n vaalitarkkailumissio on aloittanut työnsä johtajanaan europarlamentaarikko Thijs Berman. 60 lyhytaikaista vaalitarkkailijaa saapui Etiopiaan 15. toukokuuta ja 90 pitkäaikaista vaalitarkkailijaa on jakautunut eri puolille maata jo aiemmin. Suomesta EU:n missioon on valittu yksi pitkäaikainen tarkkailija ja kaksi lyhytaikaista tarkkailijaa.

Lyhytaikaisten vaalitarkkailijoiden tehtävät keskittyvät vaalipäivään ja tehtävänä on arvioida mm. kansainvälisten vaalistandardien täyttymistä.

EU mission toiminta on alkanut rauhallisissa merkeissä. Etiopian viranomaiset eivät salli minkään valtion diplomaattisten edustustojen harjoittaa rekisteröitynyttä vaalivalvontaa, mutta normaali politiikan tarkkailu vaalit mukaan lukien on mahdollista.

Afrikan Unionilla on parlamenttivaaleissa 60 lyhytaikaista tarkkailijaa.

Etiopian kansallisesta vaalitarkkailusta päättää kansallinen vaalilautakunta. Tämän hetken tietojen mukaan Etiopian hallitusta lähellä olevat Ethiopian Teachers Association, Labour Union ja Youth Associations ovat oikeutettuja vaalitarkkailuun.

Epäluulo vaivaa
oppositiota

Yleisesti pidetään selvänä, että valtapuolue EPRDF voittaa vaalit ja jatkaa vanhaan malliin. Pääministeri Meles julistaa, että kaikki vaalienaikaiset rikkomukset ja levottomuudet tullaan tutkimaan ja syylliset tuomitaan oikeudessa.

Valtapuolue EPRDF:n puhemies Sekuture Getachew kertoi viime viikolla, että Etiopian suurimman oppositioyhteenliittymän Forumin puheenjohtaja Beyene Petros uhkailee väkivallalla ja vallan vaihdolla ilman vaaleja, elleivät kansalaiset ole tyytyväisiä vaalitulokseen. Petros puolestaan vastasi, että hän puhuu normaaleista perustuslain suomista keinoista muuttaa valtasuhteita maassa.

Beyene Petros sanoo, että vuoden 2005 vaalien vaalitarkkailukokemusten perusteella Forum ei usko EU:n eikä AU:n vaalitarkkailumissioiden puolueettomuuteen. EU-missio on tietoinen esitetyistä epäluuloista ja sen edustajat käyvät jatkuvia keskusteluja eri ryhmien kanssa, mukaan lukien poliittinen oppositio ja professori Petros.

Addis Abeban yliopiston kampuksella oli toukokuun 5. ja 6. päivän välisenä yönä levottomuuksia, joissa loukkaantui 24 henkeä. Lehtitietojen mukaan levottomuudet saivat alkunsa tv:n vaalikeskustelusta, jossa valtapuolue EPRDF asetti kyseenalaiseksi opposition kyvyt johtaa maata.

Toinen samaa tapahtumasarjaa koskeva versio tiedotusvälineissä on, että väkivaltaisuudet alkoivat erään opiskelijan kännykän katoamisesta.

Media uutisoi päivittäin tapauksista, jossa Etiopian poliisi on torjunut vaalien sabotointiyrityksiä. Yksi näistä tapauksista on kymmenen vaaleja häiriköimään pyrkineen Eritreasta värvätyn islamilaisen militantin pidättäminen.

Addis Abeban katukuvassa sotilaat ja poliisit ovat olleet jo pitkään näkyvästi esillä. Viime viikkoina myös kovaääniset vaalitilaisuudet ovat lisääntyneet.

Valtapuolueen EPRDF:n mehiläisen kuvalla varustetut vaalijulisteet ilmestyivät kaikkialle pääkaupunkiin noin viikko sitten. Oppositio syyttää EPRDF:ää valtion yhteisten varojen ja median hyödyntämisestä yksin EPRDF:n vaalikampanjoinnissa.

Tässä palvelussa myös

EU
demokratia