Finland och Kuba undertecknade samarbetsdeklaration

Finland och Kuba har undertecknat en samarbetsdeklaration där länderna beslutar att återuppta sitt samarbete. En förutsättning för Finlands samarbete med Kuba är också i fortsättningen att Kuba inte ställer sådana villkor för relationerna som begränsar finländares möjligheter att träffa företrädare för olika delar av det kubanska samhället. Det är också viktigt för Finland att en dialog om mänskliga rättigheter nämns i deklarationen. Deklarationen ger inte upphov till nya samarbetsstrukturer.

Relationen mellan Finland och Kuba har i allmänhet varit korrekt men det bilaterala samarbetet är inte omfattande. I sin relation till Kuba är Finland alltjämt förbundet till principerna i EU:s gemensamma ståndpunkt, som förutsätter att allt samarbete mellan regeringar kopplas till Kubas inre utveckling när det gäller mänskliga rättigheter och politiska friheter.

Genom att återuppta samarbetet med Kuba vill Finland stödja Kuba i det politiska och ekonomiska reformarbete som inletts. Trots att reformerna i praktiken framskridit långsamt tas det steg i riktning mot ett politiskt öppet och demokratiskt samhälle. Finland vill bland annat intensifiera samarbetet inom undervisnings- och kultursektorn och bedriva utvecklingssamarbete genom medel för lokalt och regionalt samarbete. Det finns också några finländska företag som vill satsa på Kuba, trots att intresset över lag inte hittills varit särskilt stort.

EU-kommissionen och flera av EU:s medlemsstater har redan utöver den gemensamma ståndpunkten gjort upp bilaterala samarbetsdeklarationer eller -avtal eller motsvarande arrangemang med Kuba. I EU hör Finland till de länder som valt en medelväg i sin Kubapolitik.

Den politiska och samhälleliga situationen i Kuba har inte ännu förändrats särskilt mycket, men förväntningarna på förändring har vuxit. Kuba har gjort gradvisa justeringar när det gäller ekonomisk frihet och mänskliga rättigheter. Enligt flera frivilligorganisationer finns det inte mera politiska fångar i landet men i stället ha de kortvariga arresteringarna ökat under senare år.

Finland vill uppmuntra Kuba att bli öppnare och utvecklas. Det kräver också beredskap av Finland att ge positiva signaler när Kuba tar steg i rätt riktning. Det är en av de viktigaste motiven för att underteckna samarbetsdeklarationen med Kuba. Den ger Finland bättre möjligheter att uppmuntra Kuba på utvecklingens väg också i framtiden.