Monien mahdollisuuksien Pakistan on Suomelle hyvä kumppani

Suomen ja Pakistanin väliset poliittiset konsultaatiot käytiin sateisena maanantaina Helsingissä. Suomen puolelta neuvotteluja veti alivaltiosihteeri Anne Sipiläinen, ja Pakistanin valtuuskuntaa johti Suomen hyvin tunteva Eurooppa-asioiden valtiosihteeri Zaheer Janjua.

Lahore Fort kaikessa upeudessaan. Kuva: Pixabay

Nopeasti kasvava talous

Suomella on hyvät ja avoimet suhteet melkoisesta talouskasvusta nauttivaan Pakistaniin.

Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n arvion mukaan Pakistan on muuttunut muutamassa vuodessa kriisitaloudesta kasvavaksi kehitysmaataloudeksi. Viimeaikaisten ennusteiden mukaan Pakistanin bruttokansantuote kasvaa tulevina vuosina noin viisi prosenttia vuosittain. Suomalaisyritysten on hyvä lähteä ottamaan oma siivunsa kasvavilta markkinoilta.

Keskeisenä huomiona konsultaatioissa olikin, että suuryritykset ovat jo vahvasti asettuneet maahan. Tilaa olisi pienemmille ja keskisuurille yrityksille.

Osastopäällikkö Kimmo Lähdevirta ja Pakistanin delegaation vetäjä Zaheer Janjua.
Poliittiset konsultaatiot käytiin Islamabadissa vuonna 2016 osastopäällikkö Lähdevirran johdolla. Kuva: Johanna Jokinen-Gavidia

Suomen ja Pakistanin väliset monet yhteistyömahdollisuudet

Pakistanin maakuva ei ole paras mahdollinen. Tämän vuoksi onkin tärkeää, että jo ”tuulisella” alueella olevasta voimavaltiosta tiedetään ihmisten välisten kanssakäymisen kautta. On tärkeä selvittää niin kaupallis-taloudellisen yhteistyön keskeisimmät sektorit sekä instituutioiden kuten yliopistojen ja muiden oppilaitosten väliset yhteistyömahdollisuudet.

Suomen ja Pakistanin museoliittojen välillä on jo laajaa yhteistyötä, jota juhlistetaan vuoden lopussa Suomi 100 vuotta -tapahtumissa Pakistanissa. Suomen lailla Pakistan on muotoilun vahva maa.

Kiertävä suurlähettiläs Rauli Suikkanen valmistautuu kiireiseen syksyyn Pakistanissa järjestettävien tapahtumien osalta. Team Finlandiin Pakistanissa kuuluvat myös kunniakonsulit ja maassa toimivat yritykset. Kuva: Johanna Jokinen-Gavidia

Globaali toimija

Konsultaatioissa keskusteltiin pääasiassa YK-toiminnasta. Pakistan on hyvin edustettuna YK-foorumilla ja pyrkii aktiivisesti YK:ssa johtotehtäviin ja johtokuntiin. Siitä on tullut myös vuosien saatossa rauhanturvaamisen suurvalta.

Yhteistä huolta ilmaistiin molemmin puolin Afganistanin tilannetta kohtaan. Pakistan naapurivaltiona on merkittävässä roolissa Afganistanin rauhanpyrkimyksissä. Tällä viikolla Kabulissa alkanut niin kutsuttu Kabulin prosessi keskittyy alueelliseen rauhan raiteeseen. Pakistan on prosessissa mukana.

Suomi on edustettuna prosessissa yhdessä Pohjoismaiden ja Hollannin kanssa.

Johanna Jokinen-Gavidia

Kirjoittaja vastaa Afganistanista, Pakistanista ja alueellisista kysymyksistä eteläisen Aasian yksikössä.

foreign and security policy