Ebola på väg att rasera lovande utveckling i Västafrika

Ebola kan få långtgående följder för utvecklingen i de länder som drabbats värst av epidemin. I värsta fall kan krisen leda till ett nytt inbördeskrig.

Ebola slår hårt mot samhällsekonomin i tre västafrikanska länder. Värdsbanken beräknar att Sierra Leones bruttonationalprodukt kommer att minska med 3,3 procent, Guineas med 2,1 procent och Liberias med 3,4 procent.

Ebola-kuva Sierra Leonesta
Ortsbor bygger en enhet för ebolavård nära huvudstaden Freetown i Sierra Leone.
Foto: Tom Robinson / DFID
 "Utvecklingen var lovande i Sierra Leone, Guinea och Liberia, men nu riskerar ländernas ekonomier att kollapsa. Man kan också redan se omfattande sociala och politiska verkningar”, säger ambassadrådet Pirjo Virtanen.

"Förändringen är betydande särskilt i Sierra Leone, för landet hade blivit en ljuspunkt i Västafrika och en av de snabbast växande ekonomierna i Afrika. Bruttonationalprodukten nästan fördubblades under de senaste 13 åren, och också annars har Sierra Leone setts som ett gott exempel på hur ett land kan återhämta sig från ett inbördeskrig”, säger Virtanen.

I Guinea hade bruttonationalprodukten hunnit fördubblas jämfört med nivån år 2000. Landet har haft den längst utvecklade hälsovården av de tre länderna, men nu hotar den kollapsa.

Av de länder som utsatts för ebola är Liberia det svagaste. Landet har inte kommit ordentligt på fötter efter att inbördeskriget tog slut 2003. Nu råder en stor oro över att det instabila läget ska urarta i ett nytt inbördeskrig.

Ebola borde inte få stämpla hela Afrika

Ebola har i praktiken isolerat Guinea, Sierra Leone och Liberia.  Alla landgränser med undantag för gränsen till Mali har stängts och en stor del av de internationella flygförbindelserna har avbrutits. I den här regionen har befolkningen dock av tradition bedrivit handel och rört sig över gränserna. Epidemin antas slå hårdast mot lantbruket, gruvdriften och servicesektorn. Även turismen blir lidande i hela området.

Världsbanken, Världshälsoorganisationen WHO, Afrikanska unionen och andra internationella aktörer har betonat att det med tanke på att samhällena ska fungera är viktigt att hålla gränserna öppna.

Internationella valutafonden IMF har också framhållit att ebola inte borde få stämpla hela Afrika och därmed undergräva hela kontinentens utveckling.

Sociala verkningar syns i flera år

"Ebola har visat hur viktigt det är att utveckla hela hälsovårdssystemet. Samtidigt har epidemin varit så våldsam att det även för många andra länder sannolikt hade varit svårt förbereda sig på den”, säger Virtanen.

Foto: EU-kommissionens generaldirektorat för humanitärt bistånd (ECHO).
Ebola-kuva Guineasta
Röda Korset i Guinea har utbildat 400 lokalinvånare i hur man kan skydda sig för sjukdomen. Bilden är från marknaden i Matoto i huvudstaden Conakry.

Ländernas hälsovårdssystem är nära kollaps på grund av ebola, vilket leder till att patienter med andra sjukdomar inte får vård. Varje år dör cirka 100 000 människor i området i malaria medan diarré och andra epidemier skördar 50 000 människoliv. Nu befaras de här dödsfallen öka till det fyrfaldiga. 
I framtiden kommer det i Liberia, Sierra Leone och Guinea att finnas många föräldralösa barn samt ungdomar som saknar ordentlig utbildning. I nästan alla länder är skolorna för tillfället helt eller delvis stängda på grund av epidemin.

Finland stöder bekämpningen av ebola

Kampen mot ebola har aktiverat såväl den internationella gemenskapen som enskilda bidragsgivare. Både olika länder och till exempel afrikanska företag har bidragit med hjälp. Även Finland hjälper den internationella gemenskapen och de epidemidrabbade länderna i bekämpningen av epidemin.
Finland har beviljat stöd på 7,1 miljoner euro till FN:s internationella ebolafond, som används för FN-organisationernas WHO-ledda insatser mot sjukdomsspridningen i Guinea, Sierra Leone och Liberia.

Tillsammans med det stöd som planerats eller redan getts via det humanitära biståndet uppgår Finlands totala insats till cirka 10 miljoner euro. Finland har också utnämnt utrikesrådet Tiina Jortikka-Laitinen till specialrepresentant för arbetet mot ebola.

Läs mer från utrikesministeriets webbsidor:

Läs mer från social- och hälsovårdsministeriets webbsida