Meksikon presidentinvaaleissa äänestettiin muutoksen puolesta

Vasemmalle kallellaan oleva populisti Andrés Manuel López Obrador voitti Meksikon presidentinvaalit heinäkuussa. López Obrador, tuttavallisemmin Amlo, on luvannut vahvistaa tasa-arvoa, taistella korruptiota vastaan, kitkeä köyhyyttä ja parantaa maan turvallisuustilannetta. Mutta miksi hän on maininnut Suomen useissa puheenvuoroissaan? Tätä kysyimme Suomen Meksikon-suurlähettiläs Roy Erikssonilta.

Juntos haremos historia – teemme yhdessä historiaa

Meksikolla on poliittista ja alueellista painoarvoa latinalaisen Amerikan toiseksi suurimpana maana ja Yhdysvaltojen rajanaapurina. Meksikon historian suurimmissa vaaleissa valittiin 1. heinäkuuta presidentin lisäksi uusi kongressi, useita kuvernöörejä ja tuhansia paikallistason päättäjiä. López Obradorin puolue Morena sai enemmistön sekä senaatissa että parlamentissa.

López Obradorin vaalikampanjan iskulause oli juntos haremos historia, teemme yhdessä historiaa. Mikä muuttuu – ja miten tämä kaikki liittyy Suomeen? Katso videolta, mitä Suomen Meksikon-suurlähettiläs Roy Eriksson vastaa.

Meksikon monipuoliset markkinat

Meksikon kaupallis-taloudellinen merkitys on suuri. Juuri nyt Meksikon voi nähdä suomalaisyritysten kannalta latinalaisen Amerikan kiinnostavimpana maana.

127 miljoonan asukkaan maalla on 70 miljoonan hengen keskiluokka, ja ostovoimapariteetin korjaten sen talous on 11. sijalla maailmassa. Meksiko on Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD:n sekä maailman rikkaimpien maiden muodostaman G20-ryhmän jäsenmaa. EU:n ja Meksikon välisen globaalisopimuksen neuvottelut ovat loppusuoralla, ja niiden myötä on syntymässä uusi kauppa- ja poliittisen yhteistyön sopimus.

Meksikon reformit, erityisesti telekommunikaatio- ja energiasektoreilla, avaavat useita mahdollisuuksia suomalaisyrityksille. Esimerkiksi pyrkimykset lisätä uusiutuvan energian käyttöä sekä vähentää sähkönsiirron hävikkiä tarjoavat mielenkiintoiset markkinat. Meksiko avasi myös ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1932 kaasu- ja öljysektorin ulkopuolisille investoinneille. Nyt öljyn- ja kaasunetsintälupia on myönnetty parin vuoden ajan, mutta varsinainen uustuotanto pääsee alkamaan vasta muutaman vuoden viiveellä.  Uusi presidentti lupaa myös isoja projekteja kuten rauta- ja moottoriteiden rakentamista, joihin hän haluaisi yrityksiä muun muassa Suomesta, joka on tunnettu vähäisestä korruptiosta.