Brexitin vaikutus yrityksiin – sopimuksellinen ero

EU:n ja Britannian ensisijaisena tavoitteena on, että Britannia eroaa EU:sta järjestäytyneesti ja erosopimus saadaan voimaan. Erosopimuksen voimaantulosta käynnistyisi siirtymäaika, joka kestäisi vähintään 31.12.2020 saakka. Siirtymäkautta voidaan jatkaa EU:n ja Britannian yhteisellä päätöksellä kerran enintään vuoden 2022 loppuun saakka. 

Siirtymäkaudella Britannia noudattaa täysimääräisesti EU:n lainsäädäntöä ja kansainvälisten sopimusten velvoitteita. Toisin sanoen Britannia osallistuisi sisämarkkinoille ja tulliunioniin sekä noudattaisi EU:n kauppasopimuksia ”jäsenmaan tapaan”. Britannia ei kuitenkaan enää osallistuisi päätöksentekoon tai eri elinten toimintaan EU:ssa.

Erosopimukseen on liitetty EU:n ja Britannian yhteinen poliittinen julistus tulevan suhteen elementeistä. Tuleva suhde on tarkoitus neuvotella siirtymäkaudella, ja se on tarkoitus tulla voimaan siirtymäkauden jälkeen, aikaisintaan 1.1.2021 alkaen. 

Ulkoministeriön tehtäviä ovat muun muassa Euroopan unionin kauppapolitiikan valmistelu ja toimeenpano; kaupallis-taloudelliset kansainväliset suhteet, viennin ja investointien edistämisen viranomaispalvelut ulkomailla.