Brexitin vaikutus kansalaisiin - sopimukseton ero

Jos erosopimusta ei saada voimaan ennen eropäivää (29.3.2019), eikä eropäivää siirretä EU:n ja Britannian yksimielisellä päätöksellä, siirtymäkausi ei voi alkaa. 

Tällöin Britannia eroaa EU:sta ilman sopimusta 30.3.2019 kello 01.00 Suomen aikaa, ja käsillä on nk. ”no deal”, tai kova brexit. Tämä tarkoittaa, että EU-oikeuden mukaan lukien EU:ta sitovien kansainvälisten sopimusten soveltaminen Britanniassa lakkaa, ja Britanniasta tulee EU:n ulkopuolinen maa (ns. kolmas maa) ilman erityisjärjestelyjä. 

Jokainen ministeriö vastaa sopimuksettomaan eroon varautumisesta oman hallinnonalansa osalta. 

Ulkoministeriön tehtäviä ovat muun muassa suomalaisten etujen ja oikeuksien valvominen ulkomailla sekä ulkomaanedustustojen konsulipalvelut.

Matkustaminen sopimuksettoman eron jälkeen

Ison-Britannian kansalaisten matkustaminen Suomeen

Mikäli Britannian kansalaiset sopimuksettoman eron seurauksena tulisivat viisumivelvollisiksi, sovellettaisiin heidän viisumiasioissaan olemassa olevia säädöksiä ja lähtökohtaisesti samaa olemassa olevaa viisumiprosessia. 

Lue lisää ulkomaalaisten tulosta Suomeen.

Suomen kansalaisten matkustaminen Isoon-Britanniaan

Kansalaisille varmin matkustusasiakirja sopimuksettoman eron tapahtuessa on passi. 

Kukin maa vastaa maahantulosäännöksistään itse. Lue lisää Ison-Britannian maahantulosäännöksistä.

Konsulipalvelut ulkomailla Suomen kansalaisille

Suomen edustustojen velvollisuutena on neuvoa, ohjata ja auttaa konsulipalvelun saajaa edistämään omatoimisesti asiaansa. Edustustot palvelevat myös hädänalaiseen asemaan ulkomailla joutuneita suomalaisia eli tarjoavat ns. konsulipalveluita.

Jos kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, apua voi saada muiden Pohjoismaiden edustustoilta ja Euroopan unionin ulkopuolella myös muiden EU-jäsenmaiden edustustoilta. Tämä perustuu EU:n konsulisuojeludirektiiviin. Hätämatkustusasiakirjan (ETD) saaminen on yksi konsulisuojeludirektiivin tuomista palveluista. Ison-Britannian sopimukseton ero vaikuttaisi avun saatavuuteen, sillä Britannialla on laaja edustustoverkko. Esimerkiksi Barbadoksella, Papua Uudessa-Guineassa, Salomonsaarilla ei ole muiden EU-maiden edustustoa.  

Suomen kansalaiset Isossa-Britanniassa

Suomen suurlähetystö Lontoossa seuraa tiiviisti Ison-Britannian valmistautumista EU:sta eroamiseen. Edustusto edistää Suomen kansalaisten asemaa ja oikeuksia Britanniassa. Se on kerännyt vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin sekä linkkilistan, josta löytyy kattavasti tietoa erityisesti suomalaisille Britanniassa.

Ison-Britannian kansalaiset Suomessa

Britannian kansalaisten oleskeluoikeudesta Suomessa vastaa Maahanmuuttovirasto.