Statssekreterare Anttonen på högtidlig Team Finland-resa till Japan

Statssekreterare Matti Anttonen reser med en företagsdelegation till Japan den 22–24 maj 2019 för att delta i festligheter i samband med jubileumsåret för ländernas diplomatiska förbindelser.

Den 24 maj 2019 har det förflutit 100 år sedan Japan och Finland upprättade diplomatiska förbindelser. För att uppmärksamma detta gör statssekreterare Matti Anttonen ett besök i Japan och deltar i en jubileumsmottagning. Republikens president Sauli Niinistö och Japans premiärminister Shinzō Abe antog 2016 en deklaration om strategiskt partnerskap som skapar en stark grund för att vidareutveckla relationen mellan länderna under de kommande hundra åren.

”Gemensamma intressen och utmaningar tar sig uttryck i en betydande ökning av interaktionen på många olika områden. Japan är en viktig partner för Finland eftersom landet är likasinnat i flera centrala internationella frågor och en betydande aktör inom handelspolitik, ekonomi och tekniska vetenskaper”, säger statssekreterare Matti Anttonen.

Under resan öppnar statssekreterare Anttonen en finsk-japansk konferens om framtidens energilösningar och deltar i ett symposium om förhållandet mellan Finland och Japan under historiens gång. På programmet står också politiska konsultationer mellan ländernas utrikesministerier med diskussioner om aktuella bilaterala och internationella frågor.

Företrädare för energiområdet med på resan

Det här är den tredje Team Finland-resan till Japan i år och denna gång består företagsdelegationen främst av företrädare för bioenergi, återvinning av avfall, smarta energilösningar och städer. Programmet kulminerar i konferensen Focus on Future of Smart Energy i regi av Finlands ambassad, Business Finland, Statens tekniska forskningscentral VTT och lokala partner.

Japan söker innovativa energilösningar för att effektivisera och förnya landets energidistribution. Japans offentliga sektor och företag är särskilt intresserade av olika smarta lösningar, till exempel smarta elnät och mätare, som Finland har mycket kunnande om.

I Team Finland-resan till Japan deltar Fortum Power and Heat, KPA Unicon, Marimatic, Parking Energy, Valmet Technologies, Wärtsilä Corporation, Lahtis stad, Espoo Marketing, LADEC och VTT.

Ytterligare information: Mari Lankinen, ambassadråd, tfn +358 40 743 1887

Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi.