Minnesdagen för terrorismens offer fick ett ansikte i Kabul

En späd svartklädd kvinna stiger fram inför hundratals människor och berättar sin familjs historia. Hennes sex söner blev alla halshuggna i en attack av terrororganisationen Islamiska staten (IS) på den afghanska landsbygden. Kvinnans önskan är att ingen ska behöva uppleva något liknande.

Rosor
FN har utnämnt den 21 augusti till minnesdagen för den internationella terrorismens offer. Bild: Laura Rantanen/UM

Tisdagen den 21 augusti ordnas för första gången en minnesdag för den internationella terrorismens offer. Kvinnan delade sin historia under ett evenemang som ordnades på förhand för att ge ett ansikte åt FN:s minnesdag.

Berättelsen får också den mest förhärdade lyssnaren att stanna upp. Det är grymhet som är omöjlig att begripa.

I Afghanistan finns tusentals liknande berättelser. Enligt Afghanistans oberoende människorättskommission har närmare 65 000 civila blivit offer för strider eller attacker under de senaste nio åren. Av dessa har över 23 000 förlorat livet, fler än i en medelstor finsk stad.

I år har redan 1 700 människor mist livet. I verkligheten är siffrorna högre eftersom alla dödsfall inte når statistiken.

Varenda människa i Afghanistan känner sannolikt någon som råkat befinna sig på fel plats vid fel tidpunkt och blivit en ofrivillig spelbricka i den ideologiska maktkampen.

IS tilltagande aktivitet i landet väcker oro. För en vecka sedan dödade till exempel IS självmordsbombare ungdomar som förberedde sig inför inträdesprov till universitetet i Kabul.

Spänningarna kan få sitt utlopp långt bort

Den internationella minnesdagens syfte är att hedra terrorismens offer och att väcka debatt och motverka terrorismen. Under ett evenemang i Kabul som ordnades av Afghanistans oberoende människorättskommission framhöll FN:s undergeneralsekreterare Vladimir Voronkov terrorismens internationella karaktär: spänningar som verkar avlägsna kan ta sig uttryck i attacker nästan var som helst.

Sima Samar talar.
I Kabul ordnades ett evenemang inför minnesdagen. Ordföranden i Afghanistans människorättskommission Sima Samar önskar kompensation för terrorismens offer. Bild: Lari Peltonen/UM

Ordföranden för Afghanistans människorättskommission Sima Samar fokuserade i sitt anförande på offrens rättigheter. Det allra viktigaste för offren och deras anhöriga är att få rättvisa:

”Rättvisa är inte en sällsynt juvel, den ska vara vardagsmat”, sammanfattade Samar.

Finland stöder Afghanistans oberoende människorättskommission och agerar för närvarande ordförande för kommissionens biståndsgivare.

 

Lari Peltonen

Skribenten är specialsakkunnig vid Finlands ambassad i Kabul