Ministrarna Haavisto och Skinnari leder Afghanistankonferensen i Genève

Ministrarna Haavisto och Skinnari leder Afghanistankonferensen i Genève

Utrikesminister Pekka Haavisto och utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari reser till Genève för att leda den internationella givarkonferensen för Afghanistan den 23–24 november. Finland arrangerar konferensen i samarbete med den afghanska regeringen och FN. Konferensen hålls virtuellt från Genève på grund av coronaläget.

Den afghanska regeringen och det internationella samfundet kommer vid konferensen överens om gemensamma åtaganden för att stabilisera Afghanistan under perioden 2021–2024. Konferensen infaller vid en betydande tidpunkt för Afghanistans framtid, eftersom regeringen och talibanrörelsen inledde historiska fredsförhandlingar i Doha i september. 

Utöver de finländska ministrarna kommer också Afghanistans utrikesminister Haneef Atmar och finansminister Abdul Hadi Arghandiwal att vara på plats i Genève. För FN:s del leds ordet av FN:s generalsekreterares särskilda sändebud för Afghanistan Deborah Lyons.

Konferensen räcker två dagar och i programmet ingår också bilaterala möten med den schweiziska regeringen och internationella organisationer som är representerade i Genève.

Följ konferensen i direktsändning på FN:s webbplats(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster).

Ytterligare information :

Otto Turtonen, utrikesministerns specialmedarbetare, tfn +358 50 514 5811

Mikko Autti, utvecklings- och utrikeshandelsministerns diplomatiska rådgivare, tfn +358 295 350 034

Johanna Kaprio, kommunikationskoordinator vid Finlands konferenssekretariat, tfn +358 50 522 8916

Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi.