Finlands nätverk i Karibien består av världens gladaste man och exceptionellt välvalda honorärkonsuler

”Ett ensamt jobb eftersom de normala stödtrupperna saknas”, beskriver Finlands Helsingforsbaserade ambassadör i Karibien Jukka Pietikäinen sitt uppdrag. Hans verksamhetsområde sträcker sig över 15 svårnådda stater och tre organisationer. Då är nätverket av honorärkonsuler extra viktigt.

Jukka Pietikäisen toimialueena on Karibia, mutta hänen toimistonsa on Helsingin Kruunuhaassa. Kuva: Juhana Tuunanen
Jukka Pietikäinen. Foto: Juhana Tuunanen

En Helsingforsbaserad ambulerande ambassadör är Finlands diplomatiska representant i flera länder och sköter samma uppgifter som normalt hör till en ambassad på stationeringsorten, men har sitt kontor vid utrikesministeriet i Helsingfors.

Jukka Pietikäinen, som började ambulera i Karibien i september 2016, har ett ovanligt stort verksamhetsområde med 15 länder. Utrikesministeriets fem övriga ambulerande ambassadörer har tre eller fyra stater på sitt ansvar.

”Resurserna är begränsade och det har ansetts ändamålsenligt att vissa geografiska områden sköts från Helsingfors. Också en begränsad närvaro i en region är bättre än ingen representation alls”, säger Pietikäinen.

Den ambulerande ambassadören i Karibien stöds i sitt arbete av 14 honorärkonsuler. Honorärkonsulerna är privatpersoner med en betydande ställning i samhället som vid sidan om sin huvudsyssla och utan ersättning bevakar finländarnas rättigheter och Finlands ekonomiska intressen i sitt område.

”Det råder en utmärkt anda av samarbete mellan de Finlands honorärkonsuler i Karibien. Man kan alltid vända sig till de andra och be om råd”, beskriver Peter Abdool som varit Finlands honorärkonsul i Guyana i sju år. Dagtid arbetar han inom försäkringsbranschen.

”Mitt företag har under hela sin historia varit känt för sin ärlighet. Vi delar finländska värderingar. Finland har ett mycket gott anseende och när jag bekantat mig närmare med landets historia har jag blivit övertygad om finländarnas förmåga att stå eniga också under svåra tider. När Pietikäinens företrädare Mikko Pyhälä bad mig bli honorärkonsul, var det ett lätt beslut för mig”, säger han.

Pietikäinen, som tidigare varit ambassadör i Buenos Aires och generalkonsul i New York, förklarar att en ambassadör med ett stationeringsland kan fördjupa sig i det landet och hela tiden knyta kontakter inom olika delar av samhället. En ambulerande ambassadör gör däremot bara enstaka besök i länderna inom sin region. Då hänger mycket på honorärkonsulerna i landet och hur viktiga möten man lyckas ordna under sina besök, konstaterar Pietikäinen.

”Våra nätverk i Karibien är exceptionellt goda, våra honorärkonsuler har bra kontakter och arbetar under väldigt varierande politiska förhållanden. När man inledningsvis ska skapa kontakter till landets politiska ledning spelar honorärkonsulerna en mycket central roll.”

Karibien aktuellt både inom politiken och handeln

På den politiska agendan tar Pietikäinen upp avtalet mellan EU och länder i Karibien, det så kallade Cotonouavtalet, som snart löper ut. Förhandlingarna om det nya avtalet ska bli klara senast i februari 2020, samtidigt som Storbritannien, som är många karibiska staters mentala kontakt till Europa, håller på att gå ut ur EU.

Den politiska situationen i Venezuela avspeglar sig just nu på länderna i Karibien, som på grund av oljan är delade inför Maduros regering.

Karibien är också aktuellt på grund av handeln och ekonomiska frågor. Abdool konstaterar att hela Guyanas näringsstruktur kommer att förändras under de närmaste åren. År 2020 kommer man att börja borra efter olja som hittats vid kusten, uppskattningsvis i en takt på 150 000 oljefat per dag. Guyana är fattigt med har rikligt med naturresurser. Oljan kommer att göra det möjligt att bättre utnyttja också andra naturresurser i framtiden.

”Bara vi lyckas lösa problem som har att göra med finansiering och logistik kan det under de närmaste åren finnas gott om efterfrågan på finländsk ingenjörskonst, maskiner, apparater och tekniska lösningar i Guyana”, säger Abdool.

Pietikäinen berättar att exportfrämjandet är en viktig del av hans arbete. De prioriterade områdena varierar emellertid i olika länder och till exempel i Kuba framhävs politiska teman i och med landets reformprocess.

Finland och Karibien känner inte varandra så bra

”En väl dold hemlighet”, beskriver Abdool såväl Guyana som Finland.

Vi känner helt enkelt inte varandra tillräckligt bra. Av Guyanas befolkning är 90 procent bosatta vid kusten. Landet ligger på det Sydamerikanska fastlandet, men på grund av sin historia och sin kultur räknas det till Karibien. En stor del av landet består av orörd regnskog som med sina jaguarer, anakondor och kajmaner erbjuder fantastiska möjligheter till äventyrsturism.

Förutom alla affärsmöjligheter kan också det vara intressant för finländarna, anser Abdool.

Finland kan, förutom viktiga tekniska lösningar, erbjuda Guyana en förebild för inkluderande statsförvaltning, som skulle bidra med stabilitet och tillväxt i många karibiska länder, anser Abdool.

Idag är Finland främst känt i Guyana genom Wärtsilä. Efter att regeringen byttes ut i Guyana har Wärtsiläs roll i elproduktionen minskat betydligt under de senaste två åren, vilket i sin tur lett till att lampan inte nödvändigtvis tänds när man trycker på strömbrytaren.

Guyananerna kopplar Finland till pålitlig eldistribution, säger Abdool.

Utifrån sina egna reserfarenheter tror Pietikäinen att de karibiska ländernas svåra tillgänglighet har en del i att finländarna inte bekantat sig närmare med länderna. Finländarnas sinnebilder är begränsade till vita sandstränder och orkandrabbade katastrofområden.

Samarbete för Finlands och finländarnas bästa

”När han kom till Guyana begrep Jukka snabbt vad som bör göras, vem man ska knyta kontakter med och vilka som var de största hindren för handel. Han ger mig de uppgifter och redskap jag behöver för att kunna hjälpa Finland att överbygga dessa hinder”, beskriver Abdool samarbetet kring exportfrämjandet.

Trots att avstånden är långa och tidsskillnaden stor är kontakten tät.

”Jukka är den gladaste människan jag träffat och mycket lätt att närma sig”, beskriver Abdool Pietikäinen, som efter en kort stunds tvekan godkänner beskrivningen.

”I det här uppdraget och i den här regionen måste man försöka vara positiv och till det yttersta undvika att verka arrogant”, konstaterar han.

I början av juni erbjöds de karibiska honorärkonsulerna en möjlighet att effektivt uppdatera sina kontakter i Finland då utrikesministeriet arrangerade ett tre dagar långt besök till Finland. Under besöket fick honorärkonsulerna bland annat träffa finländska företag, träffa landets politiska ledning och uppdatera sina allmänna Finlandskunskaper.

”Besöket har ökat de finländska företagens intresse för Karibien och honorärkonsulerna har redan fått konkreta förslag av företagen”, berättar Pietikäinen nöjd.

 

Text: Juhana Tuunanen

Skribenten är innehålls- och kommunikationsexpert vid utrikesministeriets kommunikationsavdelning