Tidningen Kauppapolitiikka: En värld som bygger på mikrochips

Om det blir svårare att få tag i halvledare, kommer vår digitala värld att förlamas. Temat för juninumret är halvledare och geopolitik.

Olja kan användas som en bricka i ett geopolitiskt stormaktsspel, men när det gäller kritiska komponenter som mikrochips och komplexa produktionskedjor är det svårare. I den färska tidningen frågar vi hur vi hamnat i en situation där 90 procent av de mest avancerade halvledarna kommer från Taiwan?

 

Också EU vaknade långsamt upp till insikten om beroendeförhållandet, och nu ligger Europa efter i den tekniska utvecklingen. Är loppet redan kört? Det nya numret innehåller en utförlig artikel om halvledartillverkningen och geopolitiken.

I tidningen berättar vi hur det krävs många olika metoder för att lösa den nuvarande och kommande bristen på kompetent arbetskraft. Vi berättar också vilka handelshinder finländska företag har stött på under den senaste tiden och hur växthusgasutsläppen från tillverkningen av importerade produkter ökar vår klimatpåverkan.

I numret intervjuas den lokala kosmopoliten, borgmästaren Juhana Vartiainen som talar om Helsingfors tillväxt och internationalisering. 

Även vår kåsör Trade Shark är med i det nya numret!

Läs tidningen på webben eller beställ den hem till dig

De här artiklarna och mycket mer hittar du redan på Kauppapolitiikas webbplats(Länk till en annan webbplats.). Tidningen delas ut till prenumeranterna från och med den 8 juni 2023. Du kan beställa tidningen gratis (Länk till en annan webbplats.)hem till dig!

Du hittar också Kauppapolitiikka i sociala medier:

Läs mer:

Kauppapolitiikka är en finskspråkig tidskrift om internationell handel som ges ut av utrikesministeriet fyra gånger om året. ​