På Europadagen diskuteras samarbetet mellan EU och Nato och säkerheten i Europa

Europadagen firas den 9 maj. I år ordnas Europadagens huvudevenemang i Helsingfors centrumbibliotek Ode och på webben. På programmet står flera aktuella diskussioner om Finlands och Europas framtid. I samband med dagens övriga program ordnar utrikesministeriets Europainformation en diskussion (på finska) med temat ”Hur stärker EU och Nato säkerheten i Europa?”

Vilken betydelse har EU för Finlands säkerhet? Vad förändrar Natomedlemskapet, eller förändrar det någonting? Hur samarbetar EU och Nato? Diskussionen inleds den 9 maj kl. 14.00 i Maijasalen på första våningen i Ode. Dagens talare är Piritta Asunmaa, avdelningschef för utrikesministeriets politiska avdelning, och Minna Ålander, forskare vid Utrikespolitiska institutet. Diskussionen leds av journalisten Rosa Kettumäki. Det går att följa diskussionen på plats eller på webben på eurooppapaiva.fi(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster).

Europadagen ordnas med gemensamma krafter

På Europadagens program står också musik och visningar av finalistfilmerna till LUX-publikpriset på Kino Regina och evenemang för hela familjen.

Europadagens arrangörer är bland annat Finland i Europa rf, Europaparlamentets informationskontor i Finland, Europeiska kommissionens representation i Finland, utrikesministeriets Europainformation och Unga Européer rf.

 

Europadagen firas årligen den 9 maj, på årsdagen för Schumandeklarationen. År 1950 höll Frankrikes utrikesminister Robert Schuman ett tal där han föreslog ett nytt politisk samarbete i Europa som skulle göra krig mellan de europeiska nationerna omöjligt. Schumans förslag anses ha lagt grunden för dagens Europeiska union. Europadagen är en dag för europeisk fred och gemenskap.