Finland visar stöd för Ukraina och hedrar minnet av offren för det ryska anfallskriget

Fredagen den 24 februari är det exakt ett år sedan Ryssland inledde ett fullskaligt krig mot Ukraina. Utrikesministeriet uppmärksammar årsdagen synligt. Finland vill visa sitt stöd för Ukraina och det ukrainska folket och samtidigt minnas krigets offer.

Blå bakgrund med utrikesministeriets gula och blå symbol. Text nedan: #StandWithUkraine
 

På årsdagen av invasionen publiceras Finlands nationella uttalande som undertecknats av utrikesminister Pekka Haavisto. I uttalandet fördöms Rysslands folkrättsvidriga anfallskrig, krävs att Ryssland omedelbart ska upphöra med krigshandlingarna och dra tillbaka sina styrkor från Ukrainas territorium. Uttalandet bekräftar också Finlands orubbliga stöd till Ukraina och ukrainarna. 

På kvällen ska utrikesminister Haavisto tända ett ljus på Domkyrkans trappa i samband med minnesstunden Ett ljus för Ukraina på Senatstorget. Ministern för nordiskt samarbete och jämställdhet Thomas Blomqvist deltar också i minnesstunden.

Utrikesminister Haavistos anförande öppnar på fredag en aktuell diskussion om Ukraina i riksdagens plenum. Årsdagen uppmärksammas också internationellt. Minister Haavisto deltar på distans i ett möte på ministernivå i ständiga rådet för organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) som behandlar Rysslands invasion av Ukraina. Utrikesministerns statssekreterare Johanna Sumuvuori deltar som Finlands representant i FN-evenemangen i New York. FN:s generalförsamling håller ett krismöte den 22–23 februari. Därtill har Finland anslutit sig till försvarsalliansen Natos uttalande.

Utrikesministeriets huvudbyggnad Sjöekipaget ska lysas upp i Ukrainas nationella färger

Finland ska visa sitt starka stöd för Ukraina också på andra sätt. Finlands statsflagga hissas på huvudflaggstängerna invid Statsrådsborgen och Sjöekipaget. På Senatstorget framför Statsrådsborgen och i flaggraderna på  Martti Ahtisaaris plats framför Sjöekipaget flaggas med Ukrainas flagga. På statsrådets övriga byggnader flaggas också med Finlands och Ukrainas flaggor. Sjöekipaget lyses upp i gult och blått från torsdagskväll till lördagsmorgon.  

Utrikesministeriets symbol på ministeriets konton på sociala medier som hedrar minnet av krigsoffren och visar medkänsla kommer att återges svartvit under fredagen. Även Finlands utlandsbeskickningar har uppmuntrats till att aktivt och synligt uppmärksamma årsdagen och stötta Ukraina. 

Ytterligare information

  • Taneli Dobrowolski, kommunikationsplanerare, utrikesministeriet, tfn 050 563 8809
  • Sampo Saarinen, utrikesministerns diplomatiska rådgivare, tfn 0295 350404
  • Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi