Utrikesministeriet deltar i festivalen Världen i byn med temat ”Utvecklingssamarbete är klimatarbete”

Utrikesministeriets medverkar i festivalen söndagen den 29 maj. Festivalen som under helgen försiggår på Salutorget och i Södervik i Helsingfors handlar i år om våra planetära gränser.

Människor på festivalen
Utrikesministeriets tält finns i närheten av Allas Sea Pool på Salutorget, där festivalens traditionella Möjligheternas torg byggs upp i år. Under festivalen ordnar utrikesministeriet en diskussion som söker lösningar på klimatförändringar. Foto: Tanja Ryhänen/Världen i byn

Under festivalen ordnar utrikesministeriet en diskussion som söker lösningar på klimatförändringar. Hur syns klimatkrisen i människornas liv i Afrika och Asien? Vad kan vi göra för att det globala syd ska klara av klimatförändringarnas effekter? Gemensamma problem kräver gemensamma lösningar.

Klimatforskaren Izidine Pinto från Moçambique och klimataktivisten Patricia Kombo från Kenya företräder det globala syd i diskussionen på distans. Klimataktivisten Sara Nyman och utrikesministeriets klimatambassadör Jan Wahlberg för fram Finlands synpunkter i diskussionen.

Diskussionen leds av Liselott Lindström som arbetat som journalist i Afrika.

Diskussionen Klimatkrisen löses gemensamt hålls på Tiivistämö den 29 maj kl. 13–13.30. Diskussionen går på engelska. Programmet kan följas på plats eller via direktsändning på festivalens webbplats(Länk till en annan webbplats.).

 

Utrikesministeriet deltar också i Möjligheternas torg

Utrikesministeriets tält finns i närheten av Allas Sea Pool på Salutorget, där festivalens traditionella Möjligheternas torg byggs upp i år. På Möjligheternas torg kan man träffa över 50 utställare från myndigheter till organisationer och företag.

I tältet får besökarna information om hur klimatförändringarna syns i det globala syd och hur Finland arbetar med klimatfrågor genom utvecklingssamarbete.

Besökarna får också själva komma med åsikter om hur Finland på bästa sätt kan stödja länderna i syd i att anpassa sig till och bekämpa klimatförändringar. Det finns också en möjlighet att delta i en frågesport och vinna produktpriser som utrikesministeriet lottar ut bland deltagarna.

I tältet delas också ut färska nummer av tidningen Kehitys Utveckling. Utrikesministeriets avdelning på Salutorget håller öppet söndagen den 29 maj kl. 11–19.

 

Sara Levänen

Skribenten är högskolepraktikant vid utrikesministeriets kommunikationsavdelning.

 

Världen i byn

Världen i byn är en gratisfestival kring hållbar utveckling som ordnas årligen i Helsingfors i slutet av maj. Under festivalen Världen i byn 2022 försöker man finna lösningar för den vanliga människan för hur vi ska kunna leva på ett hållbart sätt inom gränserna för vår planet. Hurdana förändringar behöver vi åstadkomma för att vi ska trygga hållbara levnadsförhållanden för alla även i framtiden? Hur kan just du vara med och bidra till förändringar?

Utrikesministeriet är en av festivalens huvudsamarbetspartner. Festivalen arrangeras av Fingo ry. De övriga samarbetspartnerna är Maailman Kuvalehti, Kirkko Helsingissä, Europeiska kommissionens representation i Finland och Europaparlamentets kontor i Finland.