Utrikesminister Haavisto: Finland deltar i Sydafrikas sorg

Utrikesminister Pekka Haavisto minns i sitt inlägg ärkebiskop Desmond Tutu.

I dag begravs den sydafrikanska ärkebiskopen Desmond Tutu. Nyheten om hans bortgång den 26 december 2021 har djupt berört miljoner människor över hela världen.

Desmond Tutu var en av de opinionsbildare och aktivister som bidrog till att rasåtskillnaden i Sydafrika, apartheid, upphörde. När Nelson Mandela blev fri från sin fångenskap 1990 arbetade Tutu som hans arbetspar och bland annat ledde sanningskommissionen i Sydafrika.

Kampanjen mot apartheid var global. Jag minns stämningen på Trafalgar Square i London, när motståndarna mot apartheid demonstrerade varje dag dygnet runt i fyra år utanför Sydafrikas ambassad 1986–1990. I fyra års tid hölls det tal och spelades musik oavbrutet. Jag kan fortfarande höra det rytmiska ”Free-e-e-e, Nelson Mandela!” eka i huvudet.

Desmond Tutu var en moralisk vägvisare med rättvisa, jämlikhet och frihet som sina högsta mål. Dessa värden hade han förbundit sig till, och dem främjade han under hela sitt liv i olika roller på både nationell och internationell nivå. Länge var han också medlem i The Elders, en grupp av kända ledare som arbetar för fred, rättvisa och mänskliga rättigheter och där också bland andra president Martti Ahtisaari är medlem.

Tutu underströk kvinnornas ställning vid beslutsfattande och konfliktlösning. I fråga om det återstår fortfarande mycket arbete, men Tutu föregick med gott exempel.

I dag är det också många i Finland som deltar i sydafrikanernas sorg, med respekt för det livsverk som Tutu utförde, som den stora kyrkans man och statsman han var.

Pekka Haavisto
Utrikesminister