Utrikesminister Haavisto besöker Litauen

Utrikesminister Pekka Haavisto besöker Vilnius måndagen den 28 oktober. Minister Haavisto ska träffa Litauens premiärminister Saulius Skvernelis och utrikesminister Linas Linkevičius.

”Samarbetet kring Östersjön är ytterst viktigt. Regionen har en central roll i Finlands utrikes- och säkerhetspolitik och den är likaså viktig för vår handel och ekonomi och med tanke på miljön. Jag ser fram emot samtalen men utrikesminister Linas Linkevičius om utvecklandet av EU”, konstaterar utrikesminister Pekka Haavisto.

Utrikesministrarna ska diskutera bilaterala frågor, aktuella EU-frågor och Finlands EU-ordförandeskap, regionala frågor och läget i Östersjöområdet, relationerna till Ryssland, grannskapspolitiken och de transatlantiska förbindelserna.

Minister Haavisto bekantar sig också med Europeiska jämställdhetsinstitutet som ligger i Vilnius. ”Ett centralt mål för den finska regeringens utrikes- och säkerhetspolitik, som har ett starkt rättighetsperspektiv, är att främja jämställdhet och rättigheter för kvinnor och flickor”, framhåller utrikesminister Haavisto.

Ytterligare information: Jeri Aalto, utrikesministerns specialmedarbetare, tfn +358 50 472 0725, Virpi Kukkasniemi-Leino, ansvarig tjänsteman vid enheten för norra Europa, tfn +358 295 351 081

Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi.