Utrikesminister Haavisto för andra gången till Etiopien på mandat av EU:s höga representant Borrell

Utrikesminister Pekka Haavisto reser på mandat av EU:s höga representant Josep Borrell för andra gången till Addis Abeba i Etiopien. Utrikesministern ska diskutera situationen i Etiopien, särskilt krisen i Tigray och de regionala konsekvenserna av krisen.

Under sin resa kommer utrikesminister Pekka Haavisto att träffa etiopiska myndigheter och framföra EU:s fortsatta oro över den humanitära situationen i Tigray. Haavisto kommer att uppmana alla parter att upphöra med fientligheterna och respektera internationell humanitär rätt och flyktingrätt samt tillåta oberoende utredningar om påstådda kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Han kommer också att yrka på att Eritreas militära styrkor måste dra sig tillbaka från Tigray-regionen. Utrikesminister Haavisto kommer dessutom att samråda med Afrikanska unionen om situationen i Etiopien och om regionala frågor.

På väg till Etiopien kommer minister Haavisto att besöka Saudiarabien och Förenade Arabemiraten för att diskutera regionala frågor och konflikten i Tigray.

Minister Haavisto rapporterar om sin resa till de europeiska utrikesministrarna i EU:s utrikesråd i april.

Ytterligare information: Jeri Aalto, utrikesministerns specialmedarbetare, tfn +358 50 472 0725, och Theresa Zitting, enhetschef, enheten för Afrikas horn och östra Afrika, tfn +358 50 4651 748

Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi.