Utrikesminister Haavisto deltar i NB8-utrikesministermöte i Kaunas i Litauen

Utrikesminister Pekka Haavisto deltar i ett utrikesministermöte för de nordiska och de baltiska länderna (NB8) i Kaunas den 6–7 september.

Utrikesministrarna diskuterar aktuella utrikes- och säkerhetspolitiska frågor, såsom Rysslands olagliga anfallskrig mot Ukraina, de nordiska och de baltiska ländernas stöd till Ukraina, aktuella NATO-ärenden, energitrygghet och förväntningarna inför FN:s kommande generalförsamlingsvecka. 

”Samarbetet mellan de nordiska och baltiska länderna är naturligt och viktigt för oss. NB8-länderna är Finlands nära samarbetspartner på flera områden. Det är viktigt att vi diskuterar aktuella säkerhetspolitiska och regionala frågor inom gruppen”, säger utrikesminister Haavisto.  

Litauen som i år samordnar NB8-samarbetet, är ordförande för mötet. Regionens utrikesministrar har sammanträtt sedan 1990-talet.

Minister Haavisto har också bilaterala möten bland annat med den i Vilnius bosatta, belarusiska oppositionsledaren Svjatlana Tsichanoŭskaja,  ordföranden för försvarsutskottet i Litauens parlament Laurynas Kasčiūnas samt företrädare för utrikesutskottet.
 

Ytterligare information

  • Johanna Lukkarila, utrikesministerns diplomatiska rådgivare, tfn +358 295 350 834 
  • Anu Korppi, ambassadråd, tfn +358 295 351 481
  • Utrikesministeriets e-postadresser är i formatet förnamn.efternamn@formin.fi