Utrikesminister Haavisto deltar i EU Arctic Forum i Bryssel

Utrikesminister Pekka Haavisto deltar i EU Arctic Forum i Bryssel den 10 november.

”Som arktiskt EU-land har Finland målmedvetet strävat efter att främja regionens betydelse i EU, eftersom Arktis inte är viktig endast för Finland, utan för hela Europa och världen”, säger utrikesminister Haavisto.

EU:s i ordningen fjärde arktiska forum samlar centrala aktörer och intressegrupper för att bedöma den senaste tidens utveckling i regionen och diskutera framtida utmaningar. EU publicerade nyligen en ny politisk strategi för Arktis som stärker engagemanget för en grönare, stabilare och mer välmående arktisk region. I samband med forumet fortsätter EU:s dialog med ursprungsbefolkningarna. 

Evenemanget öppnas av EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell och miljökommissionär Virginijus Sinkevičius. Utrikesminister Haavisto deltar i en högnivåpanel som behandlar det internationella samarbetet i den arktiska regionen. Paneldiskussionens idé är att diskutera olika sätt att upprätthålla säkerheten, stabiliteten, välfärden och livskraften i Arktis och att säkerställa att regionen förblir en region utan spänningar och med fredligt multilateralt samarbete. 

I Bryssel träffar utrikesminister Haavisto också kommissionärerna Jutta Urpilainen, Janez Lenarčičin, Ylva Johansson och Olivér Várhelyi samt generalsekreteraren för EU:s utrikestjänst Stefano Sannino.

Ytterligare information:  

Anu Konttinen, utrikesministerns diplomatiska rådgivare, tfn +358 295 350 323,

Petteri Vuorimäki, ambassadör för Arktis och Antarktis, tfn +358 295 350 458

Utrikesministeriets e-postadresser har formen: fornamn.efternamn@formin.fi