Ändringar i utlänningslagen föreslås

Den 1 november 2018 överlämnade regeringen ett förslag till lag om ändring av utlänningslagen. Propositionen gäller DNA-utredning för uppehållstillstånd och ändringssökande i viseringsärenden som föreskrivs i utlänningslagen.

Det föreslås att lagen ändras så att parten i fråga själv under övervakning av en tjänsteman från Migrationsverket eller utrikesförvaltningen tar det prov från munnens slemhinna som behövs för en DNA-analys. I dessa situationer ska inte längre behövas yrkesutbildad hälso- och sjukvårdspersonal och inte heller längre föreskrivas var provtagningen ska ske. Ändringen avses gälla såväl de DNA-prover som tas i Finland som de som tas utomlands.

Propositionen syftar även till att revidera ändringssökandet i viseringsärenden så att omprövningsförfarandet för de viseringspliktiga och för myndigheten blir så snabbt, högklassigt och tydligt som möjligt. De viseringspliktigas rättssäkerhet ska stärkas så att utrikesministeriet ska ha behörigheten att behandla och avgöra begärandena om omprövning. Likaledes är strävan i reformen som gäller uttag av avgift för behandling av en omprövningsbegäran att säkerställa en god och snar rättsvård. Samtidigt kommer det i lagen att föreskrivas om återbetalning av avgiften till den sökande, om utrikesministeriets omprövningsbeslut eller förvaltningsdomstolens beslut om besvär över viseringsbeslut ändras till ändringssökandens fördel så att visering ska utfärdas.

Proposition är ett led i utrikesministeriets pågående projekt för att utveckla de konsulära tjänsterna och regeringens spetsprojekt för smidigare lagstiftning och avveckling av normer.

Enligt förslaget ska lagen träda i kraft den 1 maj 2019.