Finland och Estland har satt igång utredning om sina framtida relationer

Finland och Estland har inlett en utredning om sina framtida relationer och nya samarbetsmöjligheter. De tidigare ministrarna Anne-Mari Virolainen och Jaak Aaviksoo har inlett arbetet med utredningen, som stöds av de båda ländernas utrikespolitiska institut. Statsministrarna Sanna Marin och Kaja Kallas tillkännagav att utredningen skulle genomföras i samband med sitt möte i Helsingfors den 19 februari 2021.

Arbetet inleddes med ett videomöte måndagen den 8 mars 2021. I mötet deltog utrikesministrarna Pekka Haavisto och Eva-Maria Liimets, utredarna Anne-Mari Virolainen och Jaak Aaviksoo samt representanter för ländernas utrikespolitiska institut.

”I fjol firade vi våra diplomatiska förbindelsers 100-årsjubileum. Nu är det ett ypperligt tillfälle att fördomsfritt fundera över allt vi kan göra tillsammans i framtiden”, sade minister Haavisto.

Rapporten ska bli klar om cirka ett år.

Ytterligare information: Jeri Aalto, utrikesministerns specialmedarbetare, tfn +358 50 472 0725 och Anu Korppi, landansvarig tjänsteman, tfn +358 295 351 481. 

Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi.