IDB Invest och Finland lanserar en gemensam klimatfond för Latinamerika och Karibien

Finska staten och IDB Invest, som ingår i IDB-gruppen (Interamerikanska utvecklingsbanken), har tillkännagivit att de ämnar inrätta klimatfonden Finland-LAC Blended Finance Climate Fund.


 

Utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari och VD för IDP Invest James P. Scrive vid undertecknandet i Washington. Bild: Inter-American Development Bank

Denna blandfinansieringsfond stöds av Finlands regering och ska främja privata investeringar i begränsning av och anpassning till klimatförändringarna inom den privata sektorn i Latinamerika och Karibien.

Latinamerika och Karibien drabbas hårt av klimatförändringar, i synnerhet kvinnor och andra människor i utsatt ställning. Finland har åtagit sig att begränsa klimatförändringarna och öka motståndskraften mot dem, och samtidigt främja jämställdhet och lika möjligheter även utanför landets gränser. Fonden kommer att bidra till detta genom att bevilja ekonomiskt stöd till sektorsövergripande klimatprojekt med fokus på de fattigaste och mest sårbara länderna och samhällena, på jämställdhet, mångfald, inkludering och biologisk mångfald. 

Utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari har på den finska regeringens vägnar beviljat ett bidrag på 50 miljoner euro till fonden. Bidraget är avsett dels för åtgärder som begränsar klimatförändringar genom minskade växthusgasutsläpp och ökade kolsänkor och dels för klimatanpassningsåtgärder som främjar hållbara affärsmodeller och stöder utsatta samhällen i Latinamerika och Karibien. 

IDB Invest kommer att ta fram, genomföra och förvalta fondens blandade finansiella resurser med hjälp av olika investeringsinstrument, inklusive skuldinstrument, garantier, aktieinvesteringar och prestationsincitament.

”Finland har varit en viktig partner för oss då vi försökt föregå med gott exempel med vårt klimatarbete. Det bevisar också landets tidigare bidrag till vår fond NDC Pipeline Accelerator Multi-Donor Trust Fund. I dag utvidgar vi vårt partnerskap genom att inrätta denna blandfinansieringsfond som gör det möjligt att ingripa i klimatförändringar tillsammans med den privata sektorn och skapa meningsfulla möjligheter för kvinnor och andra utsatta grupper i Latinamerika och Karibien”, säger verkställande direktören för IDB Invest James P. Scriven.

”Många länder i Latinamerika och Karibien som är särskilt utsatta för klimatförändringar lyckas inte få finansiering. Därför behövs det innovativa sätt att locka privata investeringar i ambitiösa åtgärder för att begränsa klimatförändringar och stärka resiliensen hos utsatta grupper och natursystem samt öka försörjningsmöjligheterna. Jag är övertygad om att Finlands och IDB Invests nya klimatfond kommer att vara ett effektivt verktyg till stöd för klimatarbetet i Latinamerika och Karibien”, säger minister Skinnari. 

Fonden syfte ligger i linje med IDB-gruppens klimathandlingsplan (Climate Change Action Plan), som betonar vikten av våra partners resurser i arbetet för hållbar utveckling, och med engagemanget för Agenda 2030 i Latinamerika och Karibien. Dessutom kommer fonden att samordnas med andra IDB-givarfonder med mandat att investera medel från den privata sektorn i projekt som bidrar till begränsningen av och anpassningen till klimatförändringar. 

Om Interamerikanska utvecklingsbanken(Länk till en annan webbplats.)

Om IDB Invest(Länk till en annan webbplats.)


 

Ytterligare information:

  • Emmi Oikari, Enhetschef, Enheten för utvecklingsfinansiering och den privata sektorn, tel. +358 295 350 964
  • Utrikesministeriets e-postadresser har formen: fornamn.efternamn@formin.fi