Finland nyöppnar ambassaden i Islamabad och öppnar ett nytt generalkonsulat i Mumbai

Utrikesministeriet fortsätter arbetet med att utvidga och stärka nätverket av beskickningar i enlighet med regeringsprogrammet. Ambassaden i Islamabad i Pakistan som stängdes 2012 på grund av att antalet beskickningar skars ner öppnas igen i höst. Finland öppnar också ett nytt generalkonsulat i Mumbai, Indien.

Pakistan utgör en växande marknad med sina 220 miljoner invånare.  Med sin ständiga närvaro i Pakistan vill Finland öka sitt handelsekonomiska och politiska inflytande och samarbete i regionen.  Senare kommer ambassaden i Islamabad att erbjuda omfattande konsulära tjänster och inresetjänster som bidrar till exempel till studentutbyte, tillgång till arbetskraft och turism.  

”Det är viktigt att även Finland har nära relationer med Pakistan som är en väsentlig aktör i regionen. När vi tänker på den regelbaserade världsordningen är Pakistan en betydelsefull partner”, säger utrikesminister Pekka Haavisto.

”Finland är beroende av export och det är livsviktigt att vi finns på den växande och lovande marknaden. Pakistan är världens femte folkrikaste land och det är klart att landets betydelse för världsekonomin kommer att öka”, säger utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari.

Indiens globala betydelse kommer att växa inom alla sektorer, och landet är såväl geopolitiskt, ekonomiskt som teknologisk sett en stormakt. Att driva handelsekonomisk verksamhet och göra Finland mer känt kräver långsiktigt arbete och regional förankring. Huvudstaden Mumbai i delstaten Maharasthra med över 100 miljoner invånare är Indiens finans- och handelscenter. Goa som ligger nära Mumbai är ett viktigt turistmål. 

”Att öppna ett nytt generalkonsulat i Mumbai kompletterar Finlands representation i Sydasien. Vi ska vara närvarande på ställen som är intresserade av Finlands specialkompetens. Mumbai är ett sådant ställe”, säger utrikesminister Haavisto. 

”Våra handelsrelationer med Indien är mångsidigare än tidigare och utöver export och kompetens vill vi se indisk kompetens i Finland, och vi främjar utbildningsexport och innovationssamarbete. Det nya generalkonsulatet har en viktig roll när det gäller att nå dessa mål”, säger utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari. 

Utrikesförvaltningen grundar sig på ett omfattande nätverk av beskickningar, det vill säga ambassader, konsulat och andra former av diplomatisk representation. Under de senaste åren har detta nätverk utvidgats systematiskt. De nya ambassaderna i Doha i Qatar och i Dakar i Senegal inledde verksamheten den 10 december 2021. I september 2020 nyöppnade Finland ambassaden i Manila. 

Mer information

  • Erik af Hällström, ambassadråd, tfn +358 40 509 5102
  • Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi.