Anpassningsfonden möter utvecklingsländernas behov med konkreta projekt

När konsekvenserna av klimatförändringar blir mer omfattande, växer behovet av anpassning och internationell finansiering. Finland medfinansierar anpassningsfonden Adaptation Fund som lanserades i samband med klimatavtalet från Paris. Fonden genomför konkreta projekt för att hjälpa de mest utsatta människorna i utvecklingsländer.

 

När klimatet fortsätter att förändras, får det också större konsekvenser. Förutom långsamma förändringar blir extremt väder, till exempel torka, översvämningar eller orkaner, allt vanligare. Det extrema vädret drabbar värst de mest utsatta människorna i de fattigaste länderna, även om de största utsläppen kommer från industriländerna. Därför finansierar industriländerna de fattigaste ländernas anpassningsåtgärder, till exempel klimatresiliens inom lantbruk.

På klimattoppmötet i Glasgow COP26 gav deltagarna kollektiva löften om att före 2025 fördubbla anpassningsfinansieringen globalt jämfört med 2019 års nivå samt om att söka balans mellan anpassnings- och bekämpningsfinansieringen.

Länderna har också slagit fast egna mål för anpassningsfinansieringen. Finland har målet att avsätta hälften av den internationella klimatfinansieringen för anpassningsåtgärder i utvecklingsländer.

 

Anpassningsfonden möter utvecklingsländernas ökande behov

 

Anpassningsfonden (Adaptation Fund) hjälper utsatta samhällen i utvecklingsländer att anpassa sig till klimatförändringar. År 2021 blev Finland igen en av fondens medfinansiärer, summan var sju miljoner euro. Finland har tidigare understött lanseringen av fonden och även beviljat fonden fem miljoner euro i finansiering av engångsnatur.

Anpassningsfonden beviljar medel för projekt som hjälper utsatta samhällen i utvecklingsländer att anpassa sig till klimatförändringar till exempel inom lantbruk och hantering av vattenresurser. Hittills har fonden avsatt 850 miljoner euro för över 125 konkreta anpassningsprojekt i 100 olika länder. Detta har kommit till nytta för över 31 miljoner människor.

- Anpassningen blir för varje år som går mer kritisk, särskilt i utvecklingsländer. Flera av de projekt vi finansierat har varit målområdenas första banbrytande anpassningsprojekt. Många av dem har gett så bra resultat att länderna har utvidgat projekten stort med annan finansiering, säger fondens direktör Mikko Ollikainen.

Enligt Ollikainen har anpassningsfonden mött utvecklingsländernas ökande behov av anpassning genom att öppna nya investeringsfönster för till exempel anpassningsinnovationer, informationshantering och utvidgning av åtgärderna.

 

Anpassningsfondens projekt i Laos ger bättre tillgång till infrastruktur

 

Laos är ett av de mest sårbara länderna när det gäller klimatförändringarnas konsekvenser, såsom extremt väder. Torka och översvämningar förväntas bli vanligare i framtiden och drabba de fattigaste delarna av landet värst. Därför ska Laos förbättra anpassningsåtgärderna som minskar risken för katastrofer och stärker landets resiliens.

Projektet i Laos hjälper 189 mest utsatta samhällen i provinserna Attapeu, Sekong och Saravane att stå emot och återhämta sig från katastrofer. Projektet förbättrar tillgången till infrastruktur och beredskapen för stormar, översvämningar, torka och jordskred. Projektets finansiering uppgår till 4,5 miljoner euro.

- Tidigare hämtade jag två gånger om dagen vatten från en flod som ligger 20 minuter från min by. Under torrtiden fick jag gå ännu mer. På grund av projektet kommer vattnet nu hem till mig.  Jag kan till och med odla grönsaker i min trädgård, berättar Sipaphai Kiuleshai i provinsen Saravane.

Utöver att det är nödvändigt att anpassa sig, skapar det också många möjligheter. Anpassningsåtgärderna kan minska de risker och förluster som följer av klimatförändringarna, stimulera innovationer, förbättra till exempel lantbrukets produktivitet och ge sociala fördelar, såsom bättre näringsmöjligheter.

 

Ta del av anpassningsfondens verksamhet: https://www.youtube.com/watch?v=EVBTwhUG_jA(Länk till en annan webbplats.)