Redogörelsen om nordiska gränshinder beskriver gränshinderarbetet i Finland

Redogörelsen om nordiska gränshinder godkändes av statsrådet den 10 november. Redogörelsen presenterar det gränshinderarbete som Finland har gjort under regeringsperioden. Ett ytterligare mål med redogörelsen är att öka kunskapen om gränshinderarbetet, till exempel om centrala aktörer och deras roller.

I det nordiska gränshinderarbetet avses med gränshinder sådana lagar, offentliga bestämmelser eller förfaranden som hindrar individers fria rörlighet eller företags möjligheter att verka över gränserna i de nordiska länderna.

Den fria rörligheten är en av hörnstenarna i det nordiska samarbetet och gynnar såväl individen som samhällsekonomin. De nordiska statsministrarna godkände 2019 en gemensam vision enligt vilken Norden ska vara världens mest hållbara och integrerade region år 2030. Gränshinderarbetet har en central roll när det gäller att uppnå denna vision. Att lösa och förebygga gränshinder ingår också i regeringsprogrammet för statsminister Sanna Marins regering.

”Vårt nordiska system för att lösa gränshinder är unikt. Det har väckt intresse också internationellt . De nordiska länderna arbetar varje dag för att förbättra den fria rörligheten över gränserna. Det nordiska samarbetet främjar rörligheten mellan länderna, oavsett om det  gäller boende, studier, arbete eller företagande. Det är viktigt att regeringen fortsätter arbetet för att undanröja gränshinder. Redogörelsen innehåller också exempel på gränshinder som kräver fortsatt arbete”, säger ministern för nordiskt samarbete och jämställdhet Thomas Blomqvist som presenterade redogörelsen.

Redogörelsen har beretts vid utrikesministeriet och under arbetets gång har ministeriet hört ministerier, andra berörda myndigheter och gränshinderaktörer. Kommentarer till redogörelseutkastet har kunnat lämnas på utlåtande.fi. Avsikten är att redogörelsen ska behandlas av riksdagen under denna regeringsperiod.

Mer information

  • Ann-Sofie Stude, chef för sekretariatet för nordiskt samarbete, tfn 0295 350 531, fornamn.efternamn@formin.fi
  • Carolina Nordling, minister Blomqvists specialmedarbetare, tfn 0295 15 0278, fornamn.efternamn@gov.fi