Rapport: Utvecklingspolitiska finansiella investeringar hjälpte utvecklingsländerna att i betydande grad minska utsläppen

Finlands utvecklingspolitiska finansiella investeringar fokuserar särskilt på att bekämpa klimatförändringar och främja jämställdhet. Investeringarna riktar sig till Afrika och utvecklingsländerna.

Utvecklingsländerna har haft stor nytta av utrikesministeriets utvecklingspolitiska finansiella investeringar visar ministeriets första årsrapport om investeringarna 2020(Länk till en annan webbplats.)

Fram till utgången av 2020 har utvecklingspolitiska finansiella investeringar gjorts för nästan 550 miljoner euro. Just nu förhandlar man om nya investeringar på nästan 380 miljoner euro. Målet är att investeringarna vid utgången av regeringsperioden 2023 ska uppgå till något över 1 048 miljoner euro.

Satsningar på bekämpning av klimatförändringar

Största delen av Finlands investeringar fokuserar på att bekämpa klimatförändringar. Av investeringarna gällde 75 procent klimatåtgärder. De finansiella investeringarna är en betydande del av Finlands internationella klimatfinansiering. Investeringarna har bidragit till stora utsläppsminskningar i utvecklingsländerna. 

- Investeringarna ökade särskilt produktionen av förnybar energi och förbättrade energieffektiviteten, vilket gjorde att många hushåll utan el kunde ansluta sig till ett elsystem. Medlen användes också till exempel för att odla skog ansvarsfullt, säger rådgivaren Irene Leino från utrikesministeriets enhet för utvecklingsfinansiering och den privata sektorn.  

Jämställdheten mellan könen är ett genomgripande tema i investeringarna. Målet är att minst 85 procent av investeringarna ska beakta jämställdheten mellan könen.

- Investeringarna har till exempel bidragit till arbetstillfällen och inflödet av skatteinkomster. Här tas särskild hänsyn till kvinnornas arbetsplatser, säger Irene Leino.

Afrika var mållandet i 60 procent av investeringarna. Målet är att öka de minst utvecklade ländernas andel av investeringsportföljen. 

Mer privata pengar för målen för hållbar utveckling

För att världen ska kunna nå målen för hållbar utveckling, kostar detta så mycket att det inte finns någon möjlighet att täcka dessa kostnader med de offentliga utvecklingsmedlen. Avsikten med de finansiella investeringarna är att locka privata investerare som annars inte vågar satsa på dessa objekt. Det handlar om en så kallad hävstångseffekt, det vill säga att man med offentlig finansiering lockar flera gånger så mycket privata pengar till objekten.

- De utvecklingspolitiska finansiella investeringarna riktar sig till objekt som inte annars skulle få marknadsfinansiering. Objekten kan vara mer riskabla för investerarna, men den officiella finansieringen kan minska risken, säger Leino. 

Covid-19-pandemin påverkade investeringarna

År 2020 började covid-19-pandemin spridas. Den påverkade också de finansiella investeringarna. 

- Pandemin påverkade inte Finlands investeringsverksamhet, men den hade konsekvenser för målländerna. När man inte längre kunde resa, blev det svårare att bedöma nya investeringsobjekt. Även utvecklingsländernas ekonomi led av pandemin mer än genomsnittet eftersom de inte hade lika möjligheter till återhämtning som de utvecklade länderna, säger Leino.  

Samtidigt hjälpte de finansiella investeringarna till att jämna ut pandemins konsekvenser.

- Den privata sektorns otröttliga investeringsverksamhet är väsentligt när det gäller att stöda utvecklingsländernas ekonomi och arbetstillfällen.