Nordens dag 23.3.2022 - Helsingforsavtalet fyller 60 år

Nordens dag firas den 23 mars i alla nordiska länder och på Åland, Färöarna och Grönland för att markera avtalet som undertecknades i Helsingfors den 23 mars 1962. Det idag 60-åriga Helsingforsavtalet utgör den juridiska ramen för det officiella nordiska samarbetet. Helsingforsavtalet fastställer Nordiska rådets och Nordiska ministerrådets uppgifter, sammansättning, huvudsakliga samarbetsområden och arbetssätt.

Nordens dag flaggning på Helsingfors stadshus 23.3.2021. Copyright: UM/Kimmo Räisänen

År 2022 är Norge ordförande för det officiella samarbetet mellan regeringarna i Nordiska ministerrådet, medan Finland är ordförande i Nordiska rådet, organet för det nordiska parlamentariska samarbetet. Utöver Helsingforsavtalets 60 års-jubileum, firar även det 1952 grundade Nordiska rådet jämna tal med sina imponerande 70 år av samarbete.

Nordens dag uppmärksammas i år med flera evenemang. Därtill kommer både Riksdagshuset och Lilla parlamentet flagga med de nordiska flaggorna dagen till ära.

Nordens dag firas i år i en exceptionellt allvarlig internationell situation på grund av Rysslands anfall mot Ukraina. Finland har tillsammans med de andra nordiska länderna kraftfullt fördömt Rysslands handlingar. Vikten av Nordens enighet betonas ytterligare nu när den europeiska säkerhetsordningen rubbas. 

”Nordens dag fungerar både som en möjlighet att lyfta fram det nordiska samarbetet och som en påminnelse åt oss alla om vikten av det nordiska samarbetet för våra samhällens välmående och säkerhet. Budskapet om ett enat och samarbetande Norden, i och med Rysslands anfall mot Ukraina, är idag kanske viktigare än någonsin tidigare”, konstaterar minister Thomas Blomqvist.

Nordens dag flaggning i Helsinfors den 23 mars 2021. Video: UM/Kimmo Räisänen.

Evenemang på Nordens dag 

Minister Blomqvist deltar under dagen i tre olika evenemang om det nordiska samarbetet.