Nordiska medlingsnätverket för kvinnor samlas i Helsingfors

Nordiska medlingsnätverket för kvinnor håller sitt årsmöte i Helsingfors den 2–4 november 2022. På tredagarsmötets agenda står aktuella freds- och säkerhetsfrågor. Utrikesminister Haavisto står värd för en paneldiskussion som ordnas i samband med mötet.

På onsdagen samlas närmare 50 personer som arbetar med olika freds- och säkerhetsfrågor till årsmötet för det nordiska medlingsnätverket för kvinnor (Nordic Women Mediators NWM) i Helsingfors.

Nätverket har en viktig roll i arbetet med att genomföra och främja agendan Kvinnor fred och säkerhet som bygger på FN:s säkerhetsråds resolution.

Mötets program består av aktuella freds- och säkerhetsrelaterade frågor. Onsdagen den 2 november ska panelen som utrikesminister Pekka Haavisto är värd för diskutera vilka konsekvenser det globala säkerhetsläget har för det fredsfrämjande arbetet under rubriken Navigating peace in the current global security environment. I diskussionen med utrikesminister Haavisto deltar president Tarja Halonen, styrelseordföranden för Global Community Engagement and Resilience Fund Stefano Manservisi och den danska medlemmen i NWM, Afrikanska utvecklingsbankens styrelseledamot Mette Knudsen. Diskussionen leds av Astrid Thors som är en av medlemmarna i Finlands medlingsnätverk för kvinnor och som tidigare också arbetat som Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa OSSE:s minoritetsombudsman.

Mötet för Nordiska medlingsnätverket för kvinnor skuggas av Rysslands anfallskrig mot Ukraina.  Nätverkets interna årsmöte ska diskutera det nordiska samarbetet i freds- och säkerhetsfrågor i Europas förändrade säkerhetsläge. Nätverket ska också diskutera effekterna av Rysslands anfallskrig och sätten att stödja kvinnornas aktörskap.

Nätverkets externa talare är bland annat Ukrainas ambassadör i Finland Olga Dibrova, chefen för OSSE:s center för konfliktförebyggande och generalsekreterarens ställföreträdare Tuula Yrjölä och Tetiana Kyselova som arbetar som äldre forskare vid det schweiziska Swisspeace.

Utrikesministeriet ordnar årsmötet tillsammans med Finlands medlingsnätverk för kvinnor (Nordic Women Mediators – Finland) och dess operativa partner CMI  — Martti Ahtisaari Peace Foundation. Årsmötet hålls nu för andra gången i Finland. Senast sammanträdde nätverket i Helsingfors 2017.

Finlands nationella medlingsnätverk för kvinnor hör till Nordiska medlingsnätverket för kvinnor som bildades 2015. Till nätverket hör de nationella medlingsnätverken för kvinnor i alla nordiska länder. I Nordiska nätverket samlas nordiska kvinnor med erfarenhet av medlingsuppdrag eller fredsförhandlingar för att dela erfarenheter av bland annat olika sätt att utbilda, handleda och aktivt främja kvinnors kompetens och rekrytering av kvinnor till medlingsuppdrag. Till nätverket hör för närvarande närmare 130 kvinnor. Finlands nätverk har 16 medlemmar.

Ytterligare information:

Suvikki Silvennoinen, ambassadråd, utrikesministeriets center för fredsmedling, tfn +358 (0) 295 351 325

Laura Hendry, Project Manager, CMI, tfn +358 40 451 6613, laura.hendry@cmi.fi