Nato-rådet och generalsekreterare besöker Finland

Nordatlantiska rådet (North Atlantic Council, NAC), som består av ambassadörerna i Natos medlemsländer, och rådets ordförande generalsekreterare Jens Stoltenberg besöker Finland den 25–26 oktober 2021.

Tre NATO flaggar
Bild: NATO

Besöket inleds med ett bilateralt samtal mellan republikens president Sauli Niinistö och generalsekreterare Stoltenberg, samt med presidentens samtal med rådet.

Utrikesminister Haavisto träffar Nato-rådet under ett lunchsamtal. Dessutom har utrikesminister Haavisto ett bilateralt möte med generalsekreterare Stoltenberg.

Under dagen besöker Nato-ambassadörerna även riksdagen, där de träffar talman Anu Vehviläinen och representanter för utrikes- och försvarsutskotten. I programmet ingår därtill ett besök hos Gardesjägarregementet under ledning av försvarsminister Antti Kaikkonen och kommendör för Försvarsmakten general Timo Kivinen.

På kvällen träffar statsminister Sanna Marin generalsekreterare Stoltenberg bilateralt och bjuder Nato-ambassadörerna på middag.

I programmet tisdagen den 26 oktober ingår ett möte med inrikesminister Maria Ohisalo och dessutom får gästerna bekanta sig med verksamheten vid Europeiska kompetenscentret för motverkande av hybridhot.

Besöket erbjuder en möjlighet att främja Natos förståelse av säkerhetsläget i Östersjöregionen och i norra Europa. Besöket är också ett tecken på Finlands och Sveriges nära Nato-partnerskapet och de nära bilaterala relationerna mellan Finland och Sverige.

Från Finland fortsätter rådet och generalsekreteraren sin resa till Sverige, som de besöker den 26–27 oktober.