Minister Virolainen besöker Israel, Palestinska området och Jordanien

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Anne-Mari Virolainen reser till Israel, Palestinska området och Jordanien den 5–10 maj 2018. Ministern ska fördjupa sig i den humanitära situationen i regionen och stärka Finlands handelsförbindelser och bilaterala samarbete.

I Israel ska minister Anne-Mari Virolainen främja det bilaterala kommersiella samarbetet mellan Finland och Israel med fokus på innovation och startupverksamhet. Israel är Finlands tredje största handelspartner i Mellanöstern. EU är i sin tur Israels viktigaste handelspartner. I ministerns delegation ingår Business Finlands generaldirektör Pekka Soini.

”Genom mina möten med vetenskaps- och teknologiminister Ofir Akunis och israeliska kapitalinvesterare, och under rundabordssamtal med aktörer inom olika branscher kan jag stärka intresset för Finland som investeringsobjekt”, konstaterar Virolainen.

I Palestinska området träffar minister Virolainen finansminister Shukri Bishara och undervisningsminister Sabri Saidam och framför Finlands stöd till en tvåstatslösning och det palestinska statsbygget. Finland stöder i synnerhet den palestinska undervisningssektorn och sårbara områden. Finland ger också humanitärt bistånd genom FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar UNRWA, och minister Virolainen kommer att besöka organisationens flyktingläger i Jerusalem.

I Jordanien fördjupar sig minister Virolainen i den humanitära situationen och flyktingsituationen. Hon träffar Jordaniens minister för planering och internationellt samarbete Imad Fakhoury och besöker flyktinglägret Azraq. Där sätter hon sig in i FN:s flyktingkommissariat UNHCR:s verksamhet och med projekt som bedrivs av Kyrkans utlandshjälp och FN:s jämställdhetsorganisation UN Women.

”Situationen är mycket svår på grund av den utdragna konflikten i Syrien. Finland har förbundit sig till att bidra med humanitärt bistånd, till att stabilisera regionen och stödja de närliggande samhällenas bärkraft. Uthålligheten i Jordanien och Syriens övriga grannländer är under extrem press till följd av den enorma mängden flyktingar”, påminner minister Virolainen.

Besöket i Jordanien erbjuder också en möjlighet att föra fram finländska företags kunnande särskilt inom vatten-, hälso- och energisektorn. En delegation bestående av 15 företag besöker landet tillsammans med ministern. Delegationen har samlats av Business Finlands tillväxtprogram i samarbete med yrkeshögskolan Karelia.

Ytterligare information: Juha Kirstilä, utrikeshandels- och utvecklingsministerns specialmedarbetare, tfn +358 40 552 8200 , och Leena-Kaisa Mikkola, avdelningschef, avdelningen för Afrika och Mellanöstern, tfn +358 295 351 977

Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi.