Minister Skinnari reser till Förenta staterna

Utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari besöker Förenta staterna den 18–21 oktober.

Under besöket kommer minister Skinnari bland annat att föra diskussioner med handelsminister Gina Raimondo om samarbetet mellan Finland och Förenta staterna inom teknikbranschen, om EU:s och Förenta staterna handelsrelationer och om globala handelsfrågor. Skinnari träffar också generaldirektören för den amerikanska biståndsmyndigheten USAID Samantha Power för att diskutera Finlands och Förenta staternas teknologisamarbete i utvecklingsländer. Skinnari kommer också att träffa andra representanter för president Joe Bidens regering, kongressledamöter och påverkare inom teknologin.

Minister Skinnari ska underteckna ett samarbetsdokument mellan Finland och delstaten Minnesota tillsammans med Minnesotas guvernör Tim Walz. Finland inleder ett omfattande samarbete med Minnesota med fokus på ren energi, hållbar bioekonomi och digital teknik. Samarbetet öppnar många nya möjligheter för finländska företag.

Minister Skinnaris besök är ett viktigt tillfälle att föra samtal med Förenta staternas förvaltning, att stärka ländernas handelsrelationer och ekonomiska relationer och att främja samarbetet på delstatsnivå, som redan fått en god start. Förenta staterna är en av Finlands viktigaste handelspartner. När man utöver exporten och importen också beaktar investeringar och innovationssamarbete är Förenta staterna det enskilda land som har störst ekonomisk betydelse för Finland. 

Ytterligare information:
Juha Niemi, ministerns diplomatiska rådgivare, tfn +358 295 350 232
Kari Puurunen, ambassadråd, tfn +358 50 599 3952

Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi