Minister Skinnari till Tokyo

Utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari reser till Tokyo den 1–5 september 2021. Minister Skinnari ska delta i paralympiska spelen i Tokyo som representant för den finska statsledningen. Han kommer också att träffa japanska ministrar och företrädare för japanska företag.

”Jag får följa de finländska idrottarnas insatser i de paralympiska spelen på plats. Att främja rättigheterna för personer med funktionsnedsättning är en av prioriteringarna i Finlands utvecklingspolitik. Vi har strålande möjligheter till framgångar i Tokyo och flera medaljhopp. Finland har mycket kunnande inom parasporten, som vi vill vidareutveckla och utvidga internationellt”, säger minister Ville Skinnari.

Avsikten med besöket är också att fördjupa de handelsekonomiska förbindelserna och samarbetet på teknikområdet mellan Finland och Japan samt att främja återupprättandet av flygförbindelserna mellan länderna så snart som möjligt. 

”Japan är vår tredje största handelspartner utanför Europa. Finland är välkänt i Japan och Finlandsbilden i Japan är utmärkt. Det finns med andra ord en efterfrågan och potential för handel. Japans satsningar på stora samhällsprojekt, bland annat digitalisering och grön omställning, skapar nya affärsmöjligheter. Finland har mycket att erbjuda Japan och Japan har mycket att erbjuda oss. Det är viktigt att flygtrafiken mellan våra länder återupprättas så snart som möjligt”, säger minister Skinnari.

På minister Skinnaris program står möten med den japanska ministern med ansvar för digitalisering Takuya Hirai, utrikesminister Toshimitsu Motegi och transportminister Kazyuoshi Akaba. Under mötet med minister Hirai diskuteras Japans färdplan för digitalisering, Japans nya digitala ämbetsverk och de samarbetsmöjligheter som Finland kan erbjuda. Ministern träffar dessutom representanter för Japans paralympiska kommitté och Japans parlament.   

Ministern Skinnari deltar också i en mottagning online för Finlands paralympiska trupp, som sänds från Finlands ambassads Metsä-paviljong i Tokyo. Paviljongen är ett 15 månaders exportfrämjande projekt som ska stärka handelsförbindelserna mellan Finland och Japan.

Mer information:
Juha Niemi, ministerns diplomatiska rådgivare, tfn +358 295 350 232
Pia Sarivaara, utrikessekreterare, tfn +358 50 535 1243

Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi