I det mexikanska presidentvalet röstade folket för förändring

Den vänsterlutande populisten Andrés Manuel López Obrador vann presidentvalet i Mexiko i juli. López Obrador, kallad Amlo, har lovat satsa på jämlikheten, bekämpa korruptionen, avskaffa fattigdomen och stärka landets säkerhet. Men varför har han i sina tal nämnt Finland flera gånger? Det frågade vi Finlands ambassadör i Mexiko Roy Eriksson.

Juntos haremos historia – tillsammans skapar vi historia 

Mexiko har både politiskt och regionalt inflytande som Latinamerikas näst största stat och Förenta staternas grannland. I valet den 1 juli, det största i Mexikos historia, valdes förutom presidenten också en ny kongress, flera nya guvernörer och tusentals lokala beslutsfattare. López Obradors parti Morena fick majoritet både i senaten och i parlamentet. 

Sloganen för López Obradors kampanj var ”Juntos haremos historia”, tillsammans skapar vi historia. Vad kommer att förändras? Och vad har allt detta att göra med Finland? Se vad Finlands ambassadör i Mexiko, Roy Eriksson, svarar på våra frågor. 

Mexikos mångsidiga marknad

Mexiko har stor ekonomisk och kommersiell betydelse. Just nu kan Mexiko anses vara det intressantaste landet för finländska företag i Latinamerika. 

Landet med sina 127 miljoner invånare har en medelklass på 70 miljoner människor och om man räknar med köpkraftspariteten placerar sig Mexikos ekonomi på elfte plats i världen. Mexiko är medlem i Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) och i G20-gruppen som består av världens rikaste länder. Förhandlingarna om ett globalt avtal mellan Mexiko och EU är på slutrakan och inom ramarna för det uppstår ett nytt avtal om frihandel och politiskt samarbete. 

Reformer som pågår i Mexiko, särskilt inom telekom- och energisektorn, öppnar nya möjligheter för finländska företag. Till exempel försöken att öka användningen av förnybara energikällor och minska förlusterna i eldistributionen erbjuder en intressant marknad. Mexiko har också första gången sedan 1932 öppnat sin gas- och oljesektor för utomstående investeringar. Under ett par år har tillstånd att leta efter gas och olja beviljats, men den egentliga nyproduktionen startar med några års fördröjning.  Den nya presidenten utlovar också stora projekt, till exempel byggande av nya järnvägar och motorvägar, och där vill han gärna se företag från Finland, som är känt för sin låga korruption.