Kenya lyckades undvika valvåld och står nu inför ett nytt kapitel

Enligt Finlands ambassadör i Nairobi Pirkka Tapiola leder Kenya den ekonomiska och regionala utvecklingen i östra Afrika. Nu befinner sig Kenya i en ny situation efter ett historiskt sett lugnt presidentval.

Enligt ambassadör Pirkka Tapiola stakar Kenya ut vägen mot framtiden i hela östra Afrika. Ambassadören gläder sig över Kenyas vackra natur. Bild: Olga Shumylo-Tapiola

Hur ser läget ut i Kenya just ju?

Efter presidentvalet som gick lugnt och sansat står Kenya inför något nytt. Valresultatet var väldigt jämnt och veteranpolitikern Raila Odinga som förlorade valet, ville att frågan ska avgöras av högsta domstolen. Enligt domstolens noggrant motiverade avgörande hade det inte skett något valmissbruk, och valresultatet förblev i kraft. Medborgarna godkände resultatet, och våldsamheter som tidigare ofta varit vanliga i samband med val, uteblev. 

Således kan man säga att valet var en seger för landets institutioner, vilket ger en särskilt bra bild av demokratin i Kenya. 

Samtidigt har landet stora utmaningar. Vardagen präglas nu av höga mat- och bränslepriser, vilket till stor del beror på Rysslands anfallskrig mot Ukraina. 

Den svåra torkan i nästan hela landet och klimatförändringarnas negativa konsekvenser är vardag i Kenya. På grund av torkan är en svältkatastrof nära förestående för grannlandet Somalia och livsmedelstryggheten är verkligen dålig på hela Afrikas horn.

Ryssland utnyttjar också situationen och anklagar västvärlden och dess sanktioner för den globala misär som det själv orsakat. 

I vilka frågor samarbetar Finland med Kenya?

Den ena av Finlands prioriteringar i Kenya är att främja kvinnors och flickors rättigheter och i synnerhet bekämpa könsrelaterat våld. Vi genomför ett projekt tillsammans med FN:s jämställdhetsorganisation UN Women för att tillgodose kvinnors rättigheter och stärka deras ställning. Vi har också inlett ett projekt med förvaltningen för att bekämpa könsrelaterat våld. Projektet stöds av samarbete med Kenyas Röda Kors på landskapsnivå.

Genom FN:s utvecklingsprogram UNDP bidrar vi också till ett projekt som fokuserar på decentralisering av förvaltningen.

Vår andra prioritering gäller ungas färdigheter och sysselsättning. Fokus ligger på att reformera den lokala yrkesutbildningen och bidra med frågor som utvecklar undervisningen.  I yrkesutbildningen satsar man på de praktiska färdigheter och den yrkeskompetens som krävs i arbetslivet.   

Hur ser Kenyas framtid ut?

Kenya är den starkaste demokratin och ekonomiska drivkraften i östra Afrika. Den kenyanska förvaltningen är vänstersinnad och marknadsekonomin har långa traditioner här. Befolkningen är ung. Arbetslösheten bland unga är svår och det är många som blir utan arbete, trots att Kenya redan är ett land med lägre medelinkomst. Detta är en av de stora framtida utmaningarna.

Vad har inspirerat dig mest i Kenya?

Mångfalden och den vackra naturen. I början av min diplomatkarriär arbetade jag med frågor som gällde Östeuropa och Asien och jag var länge Europeiska unionens ambassadör i två olika uppgifter i de områdena. 

Att jobba som Finlands ambassadör i Nairobi har bokstavligen varit ett språng till en ny kontinent. I Kenya, men också mer allmänt, har jag inspirerats av landets mångfald.

Jag arbetar också som ackrediterad ambassadör i Eritrea, Seychellerna, Somalia och Uganda. Mångfalden i östra Afrika har överraskat mig positivt.  

Vad kan vi lära oss av kenyanerna?

Jag är en ganska noggrann person som håller sig till schemat. Vår tidsuppfattning är rätt annorlunda. Kenyanerna tar det mycket lugnare i många avseenden och har en avslappnad inställning till sig själva och andra. Vi kan säkert lära oss mycket av varandra, vi kanske borde lära oss en lättsammare attityd till livet. 



I denna serie berättar finländska ambassadörer om de senaste nyheterna från länder som är Finlands centrala partner inom utvecklingssamarbetet.

Text: Karoliina Romanoff